Вирощування та збір зернових
Безумовно, вирощування та збирання зернових культур – клопіткий та відповідальний виробничий процес. Сільгосппідприємствам треба ретельно налагодити його. А бухгалтерам – перевірити, чи всі бухгалтерські записи щодо цих операцій підтверджено первинними документами, й пересвідчитись у достовірності бухгалтерської оцінки зернової продукції. Крім того, щодо зерна, переданого на зберігання, слід провести коригуючі записи на фактичну суму убутку в результаті його доробки тощо.
Тож ми підготували корисну добірку матеріалів, в яких висвітлено важливі аспекти обліку зернових. Зокрема, ви дізнаєтесь: про основні бухгалтерські та податкові нюанси, починаючи з висівання та догляду за посівами і завершуючи збиранням зернових, їх переробкою, зберіганням та реалізацією; про особливості обліку харчування працівників, зайнятих на зборі врожаю; про методику калькулювання зерна; як організувати документування та облік побічної продукції.
Без сумніву, матеріали цього спецвипуску допоможуть вам уникнути помилок, нададуть упевненості у своїх силах та забезпечать необхідними знаннями!
Витрати на вирощування продукції
Витрати на сівбу є лише частиною витрат виробничого характеру, які пов’язані з вирощуванням сільськогосподарських культур. А тому вони підлягають накопиченню на відповідних аналітичних рахунках протягом операційного циклу до оприбуткування готової продукції та визначення калькуляційних різниць чи результату від первісного визнання.
До виробничих витрат з вирощування зернових культур належать і втрати від загибелі посівів, амортизаційні відрахування, загальновиробничі витрати тощо.
У цих консультаціях розповімо, як їх задокументувати та відобразити в бухобліку.
Весняна сівба: документування та облік витрат
Облік витрат і визначення собівартості в рослинництві
Облік операцій із протруювання насіння із власного врожаю
Загибель посівів і падіж тварин: облік та оподаткування
Продаж посівів без передачі права користування землею: чи це можливо?
Як передати посіви від старого орендаря новому
Сільгосптехніка: експлуатація та облік
Готуємо cільгосптехніку до польових робіт: облік ремонтів
Як поділяти загальновиробничі витрати на постійні та змінні?
Загальновиробничі витрати: обираємо варіанти бухобліку
Харчування працівників, зайнятих на с/г роботах
Тут розповімо про порядок оплати праці сезонних працівників, з якими укладено строкові трудові договори, особливості оплати відпусток та періоду тимчасової непрацездатності цих працівників.
Правила оплати праці сезонних працівників
Приймаємо на роботу сезонних працівників
Механізаторам надається безплатне харчування: як скласти податкову накладну
Неперсоніфіковане харчування для працівників: чи варто ризикувати
Збирання врожаю
На кожному з етапів збирання врожаю зернових складається первинна документація. Порядок документального оформлення визначає керівник (власник) підприємства за узгодженням з бухгалтером. Водночас є нюанси залежно від того, як збирається врожай - власною технікою чи із залученням сторонньої.
Тож поговоримо про можливі варіанти використання сільськогосподарської техніки для збирання врожаю, порядок оподаткування та відображення в бухобліку таких операцій.
Збирання зернових: загальні принципи документування та обліку
Збираємо врожай зернових: документування та облік
Збирання врожаю: як оформити залучення чужої техніки
Залучення сторонньої техніки для збирання врожаю: облік та оподаткування
Первісне визнання та оцінка продукції
Як правильно документально оформити та відобразити в обліку оприбуткування зерна від урожаю? На підставі яких документів зерно оприбутковується на баланс, в якій кількості та за якою ціною? Про все це – у наших консультаціях.
Як вести облік зібраного врожаю: чек-лист для бухгалтера
Як оприбуткувати та оцінити побічну продукцію зерновиробництва
Зібрали зерно? Оприбуткуйте його як годиться
Оцінка та облік готової продукції зернових культур
Оприбутковуємо зерно: виробнича VS справедлива вартість
Визначаємо фактичну собівартість зерна
Доробка зерна
Втрата маси зерна у процесі дороблення є закономірним явищем. Причиною цього є заходи з доведення зерна до встановлених показників якості — відбір грубого сміття, легких фракцій, пилу тощо, а також видалення надлишкової вологи. На відміну від убутку під час зберігання, у разі зменшення зернової маси через сортування, очищення та сушіння неможливо спиратися на якісь конкретні норми, адже все залежить від якості зерна на вході. Тому застосування нормованого підходу до списання втрат тут неможливе, і в бухобліку їх визнають у повному розмірі за фактичною кількістю мертвих відходів. Далі в консультаціях розглянемо поетапно, як утворюються такі втрати, та розповімо, як обліковувати різниці.
Як відобразити в бухобліку технологічні втрати та природний убуток зерна
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Чи існують нормативи убутку зерна в результаті доробки?
Зберігання зерна на елеваторі
У разі зберігання зерна на елеваторі укладається відповідний договір. Подальше документування операцій із зерном щодо його кількісно-якісного обліку на сьогодні не має уніфікованого порядку. Адже основний документ, що регламентував ці питання, – Інструкцію про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затверджену наказом Мінагрополітики від 13.10.08 р. № 661, згідно з розпорядженням КМУ від 10.03.17 р. № 166-р скасовано. Тому на разі елеватори врегульовують ці питання, ухвалюючи локальні положення або інструкції про порядок ведення та оформлення операцій із зерном і продуктами його перероблення. Утім, здебільшого вони фактично дублюють скасовану Інструкцію № 661, щоправда, з певними модифікаціями на користь самого складу.
Розповімо, коли необхідно укладати договір складського зберігання зерна, якими є його істотні та важливі умови, а також на конкретних прикладах покажемо порядок обліку та оподаткування операцій із зерном на елеваторі.
Укладаємо угоду з елеватором: на що звернути увагу
Зберігання зерна: облік та оподаткування у зберігача
Зберігання зерна на елеваторі: облік у поклажодавця
Простій автомобіля із зерном на елеваторі: як оплатити роботу водія
Норми природного убутку зерна під час зберігання: хто та як застосовуєt
Переробка зерна
Багато сільгосппідприємств крім основної діяльності з вирощування сільгосппродукції займаються також її переробленням, яке належить до підсобних промислових виробництв. Найчастіше сільгосппідприємства переробляють зерно (на борошно, крупи, комбікорми) та насіння соняшнику (на олію). Для перероблення можна брати як власну сировину, так і зі сторони (придбану або давальницьку). Порядок калькулювання собівартості продукції (робіт) перероблення є сферою відповідальності та вибору кожного окремого підприємства, тому його доцільно закріпити в обліковій політиці або внутрішній інструкції із планування, обліку та калькулювання собівартості продукції. Розглянемо особливості відображення операцій з перероблення в бухобліку та порядок визначення собівартості продукції перероблення.
Облік собівартості переробних виробництв у сільському господарстві
Бухоблік операцій із переробки зернових
Переробка зерна на давальницьких умовах: оподаткування
Облік в 1С
Великі аграрні підприємства зазвичай застосовують спеціалізовані облікові системи (зокрема, конфігурацію «1С: Управління сільськогосподарським підприємством для України»), в яких облік вирощування та збору зерна ведеться за допомогою автоматизованих форм документів. Середні та малі аграрні підприємства здебільшого не в змозі придбати такі системи через високу їх вартість. Тож далі ми надаємо рекомендації щодо налаштування коректної роботи як у спеціалізованій, так і в типовій конфігурації «1С:Бухгалтерія для України».
Доробка зерна на току підприємства
Автоматизація послуг елеватора в конфігурації «Бухгалтерія елеватора, млина, комбікормового заводу»
Коментарі до матеріалу