Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Як оприбуткувати солому

15.06.2017

Із цієї статті ви дізнаєтеся:

  • як правильно визначити загальну масу зібраної соломи;
  • як документально оформити та відобразити в обліку оприбуткування соломи.

Солома визнається сільськогосподарською продукцією під час її відокремлення від біологічного активу, тобто під час збирання врожаю зернових і бобових культур (п. 2.4–2.5 та додаток 1 до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.06 р. № 1315, далі – Методрекомендації № 1315).

Однак оскільки за цільовим призначенням вона має другорядне значення та економічні вигоди від її використання є несуттєвими, солому відносять до побічної продукції (п. 2.6 Методрекомендацій № 1315; додаток 2 до Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагро-політики від 18.05.01 р. № 132, далі – Методрекомендації № 132).

Бухгалтерський облік соломи, як і будь-якого іншого активу, ведуть за кількістю та вартістю. Як їх визначити – розповімо далі.

Щоб визначити загальну масу пресованої соломи, достатньо її переважити – зрозуміло, не всю, а вибірково декілька тюків (рулонів). Так визначається середня маса одного тюка (рулону). Потім шляхом множення кількості тюків (рулонів) на середню масу одного тюка (рулону) розраховується вся маса заготовленої соломи.

Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Статті за темою
04.07.2025
Забій сільгосптварин на підприємстві: як правильно оформлювати та обліковувати
У публікації розглянуто порядок документального оформлення та бухгалтерського обліку забою сільськогосподарських тварин відповідно до чинного законодавства. Забій сільськогосподарських тварин і птиці пов’язаний із необхідністю дотримання низки нормативних, ветеринарно-санітарних і бухгалтерськ...
17.06.2025
Облік приросту живої маси сільгосптварин, його оцінка та оприбуткування
У статті розглянуто порядок документального оформлення та бухгалтерського обліку приросту живої маси тварин. Наведено приклади оцінювання приросту за справедливою та первісною вартістю. Як вести первинний і бухгалтерський облік приросту живої маси тварин у сільському господарстві? Які документи офор...
27.05.2025
Вирощування баштанних культур: оформлення та бухоблік
У статті висвітлено ключові аспекти бухгалтерського обліку в баштанництві, розглянуто методи калькулювання, правила розподілу витрат і вимоги до первинного документування господарських операцій. Вирощування баштанних культур – кавунів, динь, гарбузів – є сезонним напрямом рослинництва, щ...
Популярне
27.06.2025
Тракторист-машиніст в сільському господарстві: як правильно прописати посаду?
У штатному розписі сільськогосподарського підприємства є посада «тракторист-машиніст». Відповідний запис зроблено у трудовій книжці працівника. Чи є правильною ця назва і чи матиме працівник право на пільгову пенсію? А як бути, якщо працівник, у трудовій книжці якого зроблено неточний з...
27.06.2025
Агропідприємство заправляє техніку підрядників: як уникнути акцизних ризиків
В даній консультації розглянемо, якими чином агропідприємтва можуть заправляти техніку підрядників,  щоб такі дії не визнали реалізацією пального. Досить часто для виконання тих або інших сільськогосподарських робіт агропідприємства вимушені залучати до роботи підрядників. Згідно із Цивільним к...
27.05.2025
На підприємстві змінився директор: 7 запитань із практики
У статті розглянуто питання, що виникають у підприємства у разі зміни директора. Запитання стосуються оформлення трудових відносин, реєстрації зміни директора в ЄДР, інформування податкового органу, контрагентів та оформлення електронного підпису. Акценти цієї статті: Чи потрібно реєструвати інфо...
Нове
04.07.2025
Забій сільгосптварин на підприємстві: як правильно оформлювати та обліковувати
У публікації розглянуто порядок документального оформлення та бухгалтерського обліку забою сільськогосподарських тварин відповідно до чинного законодавства. Забій сільськогосподарських тварин і птиці пов’язаний із необхідністю дотримання низки нормативних, ветеринарно-санітарних і бухгалтерськ...
01.07.2025
Амортизація тварин основного стада: чи застосовувати методи для МНМА?
В публикации рассмотрено, можно ли животных основного стада считать МНМА, какие правила учета и амортизации применяются к ним в бухгалтерском и налоговом учете. Підприємство імпортує свиней по 17 000 грн за голову, а вже через кілька місяців переводить їх до основного стада. Чи можна / потрібно вваж...
17.06.2025
Облік приросту живої маси сільгосптварин, його оцінка та оприбуткування
У статті розглянуто порядок документального оформлення та бухгалтерського обліку приросту живої маси тварин. Наведено приклади оцінювання приросту за справедливою та первісною вартістю. Як вести первинний і бухгалтерський облік приросту живої маси тварин у сільському господарстві? Які документи офор...
Кращі матеріали