Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Доробка зерна на току підприємства

Із цієї консультації ви дізнаєтесь:

  • як сільгосппідприємству відображати операції з доробки зерна (очищення та сушіння) в бухгалтерському та податковому обліку;
  • як налаштувати конфігурацію «1С:Бухгалтерія» для обліку цих операцій.

Зібране з поля зерно має відповідати нормам якості (ст. 21 Закону від 04.07.02 р. № 37-IV «Про зерно та ринок зерна в Україні»). Державою установлено відповідні стандарти показників якості зерна (біологічних, фізико-хімічних, технологічних, споживчих), що визначають його придатність до використання за призначенням, зокрема: ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови», ДСТУ 3769-98 «Ячмінь. Технічні умови», ДСТУ 4522:2006 «Жито. Технічні умови», ДСТУ 4523:2006 «Горох. Технічні умови», ДСТУ 4524:2006 «Гречка. Технічні умови», ДСТУ 4525:2006 «Кукурудза. Технічні умови», ДСТУ 4762:2007 «Тритикале. Технічні умови», ДСТУ 4963:2008 «Овес. Технічні умови», ДСТУ 4964:2008 «Соя. Технічні умови», ДСТУ 4966:2008 «Ріпак. Технічні умови», ДСТУ 5026:2008 «Просо. Технічні умови», ДСТУ 7011:2009 «Соняшник. Технічні умови».

Так, згідно зі стандартами засміченість домішками, наприклад, для пшениці й жита становить 5 %, для інших зернових – 8 %, вміст зернових домішок – не більше 15 %, показник вологості для зерна пшениці, жита, ячменю, рису та гречки дорівнює 14,0–15,5 %. Усі ці показники визначаються за допомогою лабораторного аналізу або інших методів. Так, для визначення показників вологості можуть застосовуватися як портативні, так і стаціонарні вологоміри для зерна.

З метою доведення зерна до встановлених показників якості проводять його доробку у два етапи (за потреби):

  • етап І – очистка (відбір грубого сміття, легких фракцій, пилу тощо);
  • етап ІІ – сушіння (видалення надлишкової вологи).

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали