Як оприбуткувати та оцінити побічну продукцію зерновиробництва
Чому важливо дотримуватися правил обліку побічної продукції: на суму оприбуткованої побічної продукції зерновиробництва зменшуються виробничі витрати, а отже, і собівартість повноцінного зерна. Тож побічна продукція потребує правильного й точного обліку.
Як діяти: якщо підприємство планує отримати економічні вигоди від використання побічної продукції, зокрема шляхом продажу соломи чи кукурудзиння, використання їх як кормів та/або підстилки для тварин, для перероблення на біопаливо, то таку продукцію слід визнати активом і достовірно оцінити.
Ключова порада: підприємству бажано закріпити «побічний» статус та методику калькулювання побічної продукції у своїй обліковій політиці або внутрішній інструкції із планування, обліку та калькулювання собівартості. Адже Податковий кодекс (далі – ПК) і національні стандарти бухобліку, зокрема НП(С)БО 30 «Біологічні активи», безпосередньо не оперують поняттям «побічна продукція». Натомість пряма вказівка в локальному акті допоможе обґрунтувати за необхідності (на вимогу аудиторів, податківців) спосіб обліку виробничих витрат, який ви застосовуєте, та фактичну собівартість основної продукції – зерна.
Про первісне визнання, особливості оцінювання побічної продукції вирощування зернових культур, порядок обліку та оподаткування розповімо в консультації.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Отримайте відповідь на своє питання зараз і забезпечте себе від питань в майбутньому. Підпишіться на електронне видання для бухгалтерів і керівників Uteka
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року