Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Збирання зернових: документування та облік
Для кого ця стаття: для сільгосппідприємств, які здійснюють доробку зерна власними силами, а також господарств, які звертаються до послуг елеватора.
Із цієї консультації ви дізнаєтеся: як сільгосппідприємству відображати в бухобліку втрати зернової маси у процесі його очищення та сушіння.
Облік зерна ведуть за місцями його зберігання на окремих аналітичних рахунках до субрахунка 271 «Продукція рослинництва». Для узагальнення інформації щодо отриманої продукції зернових культур доцільно використовувати такі аналітичні субрахунки (для прикладу): 271.1 «Пшениця озима», 271.1.1 «Зерно з поля», 271.1.2 «Зерно на доробці», 271.1.3 «Зерно повноцінне після доробки». Тобто передання зерна на доробку супроводжується записом: Дт 271.1.2 – Кт 271.1.1.
Результати виконання операцій із доробки зерна відображають в Акті на сортування та сушіння продукції рослинництва (сельхозучет, форма № 82, затверджена наказом Мінсільгоспу СРСР від 24.02.72 р. № 269-2, далі – Акт). Його складає в одному примірнику завідувач току (інша матеріально відповідальна особа) на кожну партію зерна в доробці. Обґрунтованість даних цього документа підтверджують своїми підписами агроном та завідувач току (складу) і затверджує керівник підприємства.
На підставі Акта оприбутковують повноцінне очищене зерно та придатні до використання зерновідходи, а також списують непридатні (мертві) зерновідходи та втрати в масі через зниження вологості (усушку). Після завершення сортування та сушіння кожної партії зерна Акт разом з іншими документами передають до бухгалтерії.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року