Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 28.05.2024

28.05.2024 144 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Комерція ми розглянули низку актуальних питань. Коротко ознайомлю вас зі змістом публікацій.

Які нові можливості для суб’єктів ЗЕД принесе валютна лібералізація? Із 04.05.2024 набула чинності постанова Правління НБУ від 03.05.2024 № 56, якою було внесено значні зміни до постанови Правління НБУ від 24.02.2022 № 18 , що стосуються перерахування коштів в інвалюті за кордон. Ми розглянули, які можливості з’явилися у суб’єктів ЗЕД у зв’язку з унесенням цих змін, які заборони залишилися, а які були скасовані.

Праця домашніх працівників тепер регулюється КЗпП. Верховна Рада прийняла Закон від 25.04.2024 № 3680-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників», яким було внесено зміни до КЗпП. Закон набуває чинності з 24.08.2024, тобто у тих, хто використовує працю домашніх працівників, є ще 3 місяці для того, щоб уважно вивчити нововведення та підготуватися до їх застосування на практиці. Ми розповіли, у чому полягають основні правила використання праці домашніх працівників і на що повинні звернути увагу роботодавці таких працівників

Акт виконаних робіт не підписано замовником: правові та облікові наслідки. Ми розглянули ситуацію, яка є досить поширеною на практиці: підприємство виконало роботи на підставі договору підряду, проте замовник ухиляється від підписання акта приймання-передачі виконаних робіт. І виникає запитання: чи можна буде стягнути із замовника вартість виконаних робіт? Ми підсказали, як слід діяти підряднику в цій ситуації, та пояснили, які його шанси на стягнення вартості виконаних робіт з огляду на наявну судову практику. А про те, як на підставі акта, не підписаного замовником, виконавець може відобразити операцію в обліку, читайте тут.

Працівникові оформлено лікарняний: у які строки потрібно вкластися з його оплатою? Останнім часом на нашу консультаційну лінію надходить багато запитань щодо строків та порядку розгляду лікарняних листків на підприємстві, а також строків подання заяви-розрахунку на їх оплату до Пенсійного фонду. Ми вибрали запитання, які надходять найчастіше, і відповіли на них, щоб допомогти нашим читачам.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали