Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 27.02.2024

27.02.2024 103 0 1

Шановні колеги!

Цього тижня у нас дуже цікаві теми.

Так, виникло запитання, пов’язане з розрахунком військового збору (далі – ВЗ) у разі виплати доходів у негрошовій формі. Із 03.09.2022 набули чинності зміни до п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу, якими, по суті, визначено новий підхід до правил обкладання ВЗ негрошових доходів та доходів, до яких застосовується податкова соціальна пільга. Проблема полягає в тому, що згідно з роз’ясненням у ЗІР (категорії 126.08), розміщеним 19.02.2024, ці зміни почали діяти з дати набрання чинності Законом № 2520, тобто з 03.09.2022. Але ж саме роз’яснення є чинним з 19.02.2024. А до цієї дати діяло попереднє роз’яснення, згідно з яким натуральний коефіцієнт до доходів, які обкладаються ВЗ, не застосовується. Що робити платникам податків у такій дивній ситуації, ми розповіли тут.

Зараз багато підприємств складають списки на бронювання військовозобов’язаних працівників. Виникло запитання: чи має право підприємство забронювати сумісника? Або ж до таких списків можна включати тільки працівників, для яких підприємство є основним місцем роботи? Відповідь на це запитання тут.

Працівник підприємства понад 4 місяці поспіль перебуває на лікарняному. Чи дійсно можна звільнити працівника в такому разі? А якщо так, то на якій підставі і якими є правила такого звільнення? Читайте про це, пройшовши за посиланням.

Підприємство (платник податку на прибуток і ПДВ) орендує цех у власника (юрособи). Територію, де знаходиться цех, огорожено парканом з автоматичними воротами. У договорі найму (оренди) територію навколо цеху не зазначено. Орендар, скориставшись послугами підрядника, зробив ремонт системи на воротах, вартість якого перевищила 20 000 грн. Як відобразити витрати на ремонт в обліку орендаря? Чи можна обліковувати такі витрати на субрахунку 117? Відповіді знайдете за посиланням.

Підприємство закупило товар за кордоном у постачальника-нерезидента, але обставини склалися так, що покупець в Україні відмовився від товару. Тому було прийняте рішення не завозити товар в Україну, а реалізувати його іншому покупцю – нерезиденту на місці. Як в цьому випадку оформити такий правочин документально та чи не заборонено законодавством України проводити такі операції? Якими є особливості валютного контролю (нагляду) у такому разі? Як відобразити ці операції в бухобліку та якими будуть податкові наслідки (податок на прибуток і ПДВ)? Про все це ми докладно розповіли тут.

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо:

  • як залучати працівників до надурочних робіт та здійснювати оплату їх праці;
  • коли суб’єкти господарювання (юрособи та підприємці) можуть знищувати первинні документи;
  • чи можна ввезти автомобіль в Україну як гуманітарну допомогу і передати його для потреб фронту.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали