Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 11.06.2024

11.06.2024 59 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Комерція ми розглянули різні теми, і зокрема – декілька ситуацій, пов’язаних з мобілізацією.

Якщо підприємця мобілізували: на якій підставі він може звільнити своїх найманих працівників? Підприємця було мобілізовано у червні 2024 року, на момент отримання повістки в нього оформлено кілька найманих працівників, з якими укладено трудові договори. Наразі підприємець має намір зареєструвати припинення підприємницької діяльності. Чи може він звільнити своїх найманих працівників? І якщо так, то як це правильно зробити? Відповіді на ці питання ви знайдете за посиланням

Чи можна оформити на повну ставку працівника, якщо у нього є відстрочка від мобілізації у зв’язку з інвалідністю дружини? Підприємство збирається прийняти на роботу співробітника, у якого згідно з військово-обліковим документом є відстрочка від призову під час мобілізації у зв’язку з доглядом за дружиною, яка має інвалідність І групи. У роботодавця виникли сумніви: чи можна такого працівника приймати на повний робочий час (повну ставку)? Чи він, оскільки здійснює догляд за дружиною, має право працювати лише неповний робочий час (наприклад, на 0,5 ставки)?

Більш детально читайте за посиланням.

Підприємця мобілізували: що з податками та найманими працівниками? У зв’язку з оголошенням загальної мобілізації на військову службу може бути призвано, зокрема, фізосіб, зареєстрованих підприємцями. Дізнайтеся, які податкові пільги передбачено для мобілізованих фізосіб-підприємців, а також у чому полягають особливості сплати податків із доходів найманих працівників таких підприємців.

Як скласти лист-обґрунтування до ЗЕД-контракту для банку. Для узгодження ЗЕД-контракту банк вимагає надати лист з обґрунтуванням економічної доцільності валютної операції та неможливості співпраці з безпосереднім виробником товару. Запитання: як скласти такий лист? Відповідь: лист складається в довільній формі на фірмовому бланку підприємства. Щоб зекономити ваш час та зорієнтувати у формулюваннях та обсягах інформації, ми навели два зразки можливого оформлення таких листів.

Як подати позов через електронний кабінет у підсистемі ЄСІТС «Електронний суд»? Відповідно до закону ЄСІТС забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу та участь учасників судового процесу в судовому засіданні в режимі відеоконференції. Ми розповіли, як підприємству подати позов через електронний кабінет у підсистемі ЄСІТС, для прикладу – за правилами господарського судочинства.

Платник ПДВ змінив місцезнаходження: куди подавати документи на розблокування ПН, на зняття статусу ризиковості, Таблицю даних? Платник ПДВ змінив податкову адресу, внаслідок чого відбулася зміна і контролюючого органу. Запитання: до якої податкової – за новим або попереднім місцем реєстрації потрібно подавати документи для розблокування податкових накладних та розрахунків коригування; зняття статусу ризиковості; врахування Таблиці даних платника? Відповідь тут.

Проценти на залишок коштів на рахунку в банку: на яку дату фіксувати дохід? У якому періоді відображати дохід за процентами: у періоді, за який їх нараховано, чи в періоді фактичного отримання процентів на рахунок? На практиці часто виникають спори із цього питання. Особливо, якщо це різні звітні періоди. Адже неправильне визначення періоду може призвести до викривлення бази оподаткування. Тому, щоби ви мали змогу уникнути помилок, ми надали аргументовані відповіді на такі запитання: коли виникає дохід за процентами в бухобліку; чи є особливості з податку на прибуток; у якому періоді проценти утворюють дохід у єдинника? Більш детально за посиланням.

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція ми розповімо:

  • як відображати у фіскальних чеках та в обліку чайові;
  • як підприємству підготуватися до мобілізації директора;
  • як організувати преміювання працівників у період воєнного часу.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали