Умови надання щорічної додаткової відпустки регулюються ст. 7 Закону від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки». У цій статті зазначено, що працівникам, які зайняті на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів, щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці надається тривалістю до 35 календарних днів (далі – к. д.).
Списки виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затверджено постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290 (далі – Списки).
Згідно з цими Списками для професії кухаря максимальна тривалість додаткової відпустки становить 4 к. д. (п. 77 розд. XXXIII «Загальні професії в усіх галузях господарства» додатка 1 до Списків). А конкретна тривалість такої відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часу зайнятості працівника в цих умовах (ч. 2 ст. 7 Закону № 504).
Відповідь на запитання, чи не перевищила атестаційна комісія в наведеній ситуації своїх повноважень, знайдемо в частині другій п. 4 Порядку застосування Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженого наказом Мінпраці та соцполітики від 30.01.1998 № 16 (далі – Порядок № 16). Там зазначено, що «у випадках, коли за результатами атестації робочих місць тривалість додаткової відпустки перевищує максимальну тривалість, вказану у Списку, така відпустка може бути продовжена на більшу кількість днів за рахунок власних коштів підприємства».
Згідно з п. 4 Порядку № 16 конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки встановлюється колективним договором залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та базується на результатах гігієнічної оцінки умов праці за показниками та критеріями.
Тобто, керуючись вищезгаданою нормою та рішенням атестаційної комісії, підприємство має встановити у своєму колективному договорі більшу тривалість додаткової відпустки для кухаря, ніж передбачено Списками, а саме 5 к. д.
Отже, атестаційна комісія має право встановити більшу тривалість додаткової щорічної відпустки за роботу із шкідливими та важкими умовами праці та за особливий характер праці, ніж передбачена Списками. А роботодавець повинен закріпити конкретну кількість днів відпустки згідно з рішенням атестаційної комісії в колективному договорі підприємства та зазначити, що один додатковий день надається за кошти підприємства.
Про порядок унесення змін до колективного договорі див. у статті «Колективний договір: уточнюємо умови».