Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 23.05.2023

23.05.2023 117 0 0

Шановні колеги!

Із 1 квітня набула чинності нова редакція п. 170.9 Податкового кодексу (далі – ПК), яким визначено порядок обкладення ПДФО (а відповідно, і військовим збором) коштів/електронних грошей, отриманих платником податку на відрядження або під звіт. Тож передусім постає питання, що робити з перехідними операціями. Наприклад, якщо відрядження розпочалося до 1 квітня, а закінчується вже у квітні, то як діяти: застосовувати попередні чи нові правила, попередню чи нову редакцію? Відповіді на це та інші питання ви дізнаєтесь з коментаря редакції до ІПК ДПС від 24.04.2023 № 9882/6/99-00-24-03-06.

Підприємства, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність разом з аудиторським висновком мають подати до ДПС фінзвітність з аудиторським висновком до 10 червня року, що настає за звітним. Ми розглянули, хто повинен подати таку звітність та чи передбачено відтермінування через воєнний стан (Фінзвітність з аудиторським висновком до ДПС за 2022 рік: хто та як подає).

Наразі багато суб’єктів господарювання отримують міжнародну технічну допомогу (далі – МТД) для фінансування різних проєктів. Відповідно до п. 197.11 ПК платники ПДВ мають право на застосування пільги. Читайте у статті, за яких умов платник може застосувати ПДВ-пільгу в разі ввезення в Україну та постачання на території Україні товарів як МТД та товарів (послуг), що фінансуються за рахунок МТД, та чи потрібно у таких випадках нараховувати податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5, 199.1 ПК (Постачання товарів у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги: умови застосування ПДВ-пільги).

Зараз багато хто з платників перебуває в очікуванні прийняття законопроєкту № 8401, яким запропоновано скасування спеціальної системи оподаткування – єдиного податку за ставкою 2 %. Тих платників, які повертаються на загальну систему оподаткування зі сплатою ПДВ, цікавить питання нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПК. Коли й кому потрібно буде нарахувати податкові зобов’язання, як визначити базу оподаткування та які є нюанси для платників ПДВ, що застосовують касовий метод, читайте за посиланням.

Форму № 20-ОПП подають практично всі суб’єкти господарювання. Досить часто у процесі роботи з’ясовується, що форму подано з помилковими даними, які можуть вплинути на ті чи інші аспекти діяльності СГ. Однак механізм виправлення помилок у формі № 20-ОПП законодавчо не встановлено. Підказки, що потрібно зробити для виправлення помилок, допущених у формі № 20-ОПП, ви знайдете у нашій публікації.

Останнім часом почастішали випадки перевірок на дорогах автомобілів, що належать суб’єктам господарювання, органами Укртрансбезпеки та застосування штрафів за результатами таких перевірок. А штрафи, що накладаються цими органами, досить значні. За які порушення може оштрафувати Укртрансбезпека і якою є судова практика із цього питання на сьогодні, див. за посиланням.

За загальним правилом неперсоніфікований дохід (той, що не можна віднести до конкретної фізособи) не обкладається ПДФО та військовим збором. Чи є ризик оподаткування такого доходу на практиці та як уникнути такого ризику, а також яку думку з цього приводу мають суди, ми докладно розглянули у публікації за посиланням.

Наступного тижня читайте у публікаціях Uteka-Баланс:

  • літні кафе та виносна торгівля: як оформити працівників, щоб не бути оштрафованим;
  • запит від органу ДПС: чи передбачено відповідальність за ненадання відповіді;
  • загальновиробничі витрати: як часто їх потрібно розподіляти;
  • перевезення товарів на території України для власних потреб: чи обов'язково мати тахограф, чи є відповідальність за його відсутність та хто перевіряє його наявність.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали