Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 09.07.2024

09.07.2024 95 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Комерція ми розглянули, зокрема, питання, пов’язані з придбанням та використанням генераторів. Зрозуміло, що наразі ця тема цікавить багатьох бухгалтерів. Але почнемо зі змін.

«Клуб білого бізнесу»: хто може стати його членом і мати податкові пільги? У червні цього року Верховною Радою було прийнято закон, який вносить зміни до Податкового кодексу. Зміни спрямовані на надання певних пільг платникам податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства. На практиці таких платників податків почали називати «Клуб білого бізнесу» (адже вони ведуть свій бізнес «по-білому», відмовившись від так званих сірих схем). Ми розповіли, яким критеріям має відповідати платник податків, щоб потрапити до членів «Клубу білого бізнесу», та які саме податкові пільги надаватимуться таким свідомим платникам податків.

Податок на репатріацію: збільшено строки давності та зберігання документів. Чергові зміни до Податкового кодексу, внесені Законом від 21.05.2024 № 3721-IX, зачепили строк давності та строк зберігання документів за операціями з виплати доходів юрособам-нерезидентам. Діють ці зміни з 01.07.2024. Щоправда, і на попередні періоди можуть поширюватися. Ми докладно розповіли, як довго треба зберігати документи та інформацію, що стосується оподаткування доходів юросіб-нерезидентів; за помилки з податку на репатріацію яких саме періодів податківці можуть оштрафувати (так званий строк давності) та чи зачепили ці зміни і підприємців.

Придбання, обслуговування та оренда генераторів: особливості обліку. Оскільки наразі при постійному відключенні електроенергії без додаткових джерел живлення працювати майже неможливо, генераторами обзавелося практично кожне українське підприємство. Тому ми розглянули облік придбання, оренди та використання паливних генераторів.

Також читайте про те:

Наступного тижня в публікаціях Uteka-Комерція ми вам розповімо:

  • як виправити «зарплатні» помилки;
  • у які строки можна оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення;
  • коли у підприємців виникає дохід в разі продажу товарів на закордонних маркет-плейсах.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали