Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

В Україні заборонили використання трансжирів у продуктах харчування

05.09.2024 159 0 0

4 вересня 2024 року Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми (реєстр. № 5148). 

Прийнятий акт врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС № 1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містяться в жирі тваринного походження. 

Законом пропонується, окрема: 

  • встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті); 
  • заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах; 
  • заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;  
  • заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо); 
  • зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах; 
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію. 

Законодавче врегулювання цього питання – найефективніший інструмент захисту здоров'я населення. 

Закон враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів. 

Верховна Рада 


Приєднуйтесь до Uteka у Telegramm

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали