Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (09.10-13.10.2023)

16.10.2023 232 0 0

Зміни в законодавстві з 9 по 13 жовтня 2023 року

Документи, що набрали чинності з 9 по 13 жовтня 2023 року

Про що потрібно знати на цьому тижні?

ДПС затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати акцизного податку

ДПС наказом від 09.10.2023 №831 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати акцизного податку.

З 2 жовтня діє нове визначення реклами, заборона спаму і дзвінків - введені в дію зміни до Закону України «Про рекламу»

Зміни, зокрема, стосуються визначення поняття «реклама», сфери застосування Закону від 03.07.1996 № 270/96-ВР «Про рекламу», спільного регулювання та саморегулювання у сфері реклами, вимог до мови реклами, спонсорства, продакт-плейсменту, телепродажу , соціальної реклами, загальних та особливих вимог до реклами , механізмів контролю за її змістом та порядком розповсюдження тощо.

З 11 жовтня змінились підстави для запитів та терміни надання інформації на запити ДПС

Кабмін постановою від 06.10.2023 № 1058 вніс зміни до Порядку періодичного подання інформації органам державної податкової служби та отримання інформації вказаними органами за письмовим запитом.

С 5 октября действует новая декларация акцизного налога и формы АН/РК

Мінфін наказом від 28.07.2023 №414 затвердив зміни у форму декларації акцизного податку та Порядку його заповнення та подання

Інформацію від роботодавців щодо виплати допомоги по частковому безробіттю зможуть перевіряти

Мінекономіки разом з Державним центром зайнятості у разі необхідності зможуть здійснювати перевірки інформації, поданої роботодавцем або ФОП, які здійснювали виплату допомоги по частковому безробіттю та/або одноразової матеріальної допомоги за період з 1 березня 2020 р. до 1 листопада 2023 року.

Важливо:

Мінюст про дію договорів оренди землі, укладених в період з 01.01.2013 до 16.07.2020

Мінюст у відповіді про розгляд звернення зауважує, що право оренди земельної ділянки не може існувати довше, ніж сам договір оренди землі.

ДПС про стан ризиковості платників та блокування ПН

Народний депутат Н.Южаніна у своєму телеграм-каналі оприлюднила відповідь ДПС, яку вона отримала на депутатське звернення щодо окремих питань роботи СМКОР у серпні 2023 р.

Чи потрібно завіряти печаткою банку роздруковану платіжку, сформовану в е-формі

Якщо сплату здійснено через банківські сервіси, то роздрукована платіжна інструкція є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку та печаткою банку вона не завіряється.

Як списати безнадійний податковий борг - роз’яснення ДПС

Визначення суми безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню, здійснюють територіальні органи ДПС на підставі даних інформаційно - комунікаційних систем ДПС станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.

Як ФОП може підтвердити витрати при придбанні товарів (послуг) у фізичної особи

ФОП при оплаті товарів, робіт, послуг іншій фізичній особі-продавцю може підтвердити понесені витрати договорами та актами закупки, платіжними документами, що підтверджують факт утримання ПДФО (військового збору) та перерахування його до бюджету, відомостями з Розрахунку.

Актуально:

ДПС про зміни у заповненні реквізиту «Призначення платежу»

Платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 1 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов'язкових полів.

Про нові форми спрощеної податкової звітності з ПДВ

Починаючи з 01.07.2023 за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

РРО-перевірки: хто ризикує?

ДПС під час організації та проведення контрольно-перевірочних заходів особлива увага приділяється виявленню фактів здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації особи як суб’єкта господарювання, а також вимог порядку проведення розрахункових операцій при здійсненні продажу товарів (для тих, хто потенційно має застосовувати РРО/ПРРО).

ДПС повідомляє про поширену помилку платників податку на нерухоме майно

ДПС повідомляє про одну з поширених помилок, яку допускають платники податків під час складання податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: невірне застосування розміру мінімальної заробітної плати під час декларування «нового» об’єкту нерухомого майна.

Рекомендації ДПС по заповненню таблиці даних платника ПДВ

ДПС рекомендує подавати таблицю платникам ПДВ, які здійснюють діяльність пов'язану, зокрема, з: виробництвом; будівництвом; наданням послуг (транспортних, бухгалтерських, охорони та ін.); виконанням різного роду робіт; сільськогосподарським товаровиробиицтвом та інших.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали