Облік товарів: від придбання до вибуття
03.09.2014 1300 0 0
Одна з найбільш численних груп серед запасів підприємств – товари. На підприємствах, які займаються роздрібною торгівлею, облік товарів має свої особливості. Про них й ітиметься в консультації.
Особливості обліку
Розглянемо на умовному числовому прикладі, як відображаються в обліку операції з товарами.
Приклад
Підприємство займається роздрібно-опто-
вою торгівлею продовольчими товарами та посудом. Воно має свій склад і декілька магазинів, що реалізують товар уроздріб.
У липні 2014 року підприємство здійснило ряд операцій, а саме:
1. За договором купівлі-продажу з постачальником придбано товар на загальну суму 54 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 9 000 грн.):
соус томатний у скляних банках – 3 000 шт. за ціною 12 грн. (у т. ч. ПДВ – 2 грн.);
сік томатний у скляних банках – 1 000 шт. за ціною 18 грн. (у т. ч. ПДВ – 3 грн.).
Вартість доставки товару – 2 000 грн. (перевізник – неплатник ПДВ). Під час отримання товару на склад виявлено бій 10 банок із соусом. У зв'язку з цим складено акт приймання товару, який підписали матеріально відповідальна особа підприємства і представник перевізника.
Відповідно до облікової політики підприємства транспортно-заготівельні витрати (далі – ТЗВ) обліковуються на окремому
однойменному субрахунку 289 із подальшим розподілом їх суми в кінці місяця між залишком товарів на кінець місяця та сумою вибулих за місяць товарів.
2. За договором міни на підприємство надійшли товари:
цукорниці марки «А» у кількості 20 шт.
в обмін на 20 цукорниць марки «В» (товари подібні). Балансова вартість цукорниць марки «В» – 300 грн., справедлива вартість – 360 грн. (у т. ч. ПДВ – 60 грн.);
кавнички – 30 шт. в обмін на 30 тостерів (товар неподібний). Балансова вартість одного тостера – 200 грн., продажна вартість – 360 грн. (у т. ч. ПДВ – 60 грн.). Справедлива вартість однієї кавнички – 360 грн. (у т. ч. ПДВ – 60 грн.).
3. У липні було передано для реалізації
в магазин і продано кінцевому покупцеві банки із соусом і соком, що надійшли на склад. Облік вибуття запасів ведеться на
підприємстві за методом ціни продажу.
4. Покупець придбав дві банки із соком
і, виявивши в них сторонні домішки, повернув у магазин, де було підтверджено неналежну якість цього товару. Усі необхідні документи для повернення товару в покупця були, і йому повернули гроші. Вартість товару на момент повернення не змінилася
(21 грн. за банку).
Перш ніж відобразити зазначені операції в обліку, зробимо необхідні попередні розрахунки.
1. Виявлення бою отриманої продукції.
Розрахуємо, яка частина бою з усієї партії товару перебуває в межах норм природних втрат
згідно з Наказом № 88:
(3 000 шт. + 1 000 шт.) х 0,05 % = 2 шт.
Отже, понаднормативний бій становив 2 банки
(10 шт. – 8 шт.).
2. Визначення первісної вартості партії товару. У табл. 1 на наступній сторінці визначимо, яка сума ТЗВ припадає на кожен вид товару, у то-
му числі на понаднормативний бій, і яка буде
первісна вартість товару.
Таблиця 1. Розрахунок ТЗВ, що припадає на кожен вид товару
(грн.)
№
|
Найменування товару
|
Кількість, шт.
|
Договірна ціна (без ПДВ)
|
ТЗВ
|
Відсоток ТЗВ
|
Сума ТЗВ,
|
Первісна ціна
|
||
одиниці
|
партії
|
партії
|
одиниці товару
|
||||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
1
|
Соус томатний, у т. ч.: |
3 000
|
10,00
|
30 000,00
|
2 000,00
|
4,44
|
1 332,00
|
х
|
х
|
– понаднормативний бій |
8
|
10,00
|
80,00
|
3,55
|
х
|
х
|
|||
– бій у межах норм |
2
|
10,00
|
20,00
|
0,90
|
х
|
х
|
|||
2
|
Разом оприбутковано за фактичними показниками |
2 990
|
х
|
х
|
1 328,45
|
29 920,00
|
10,00
|
||
3
|
Сік томатний |
1 000
|
15,00
|
15 000,00
|
668,00
|
15 000,00
|
15,00
|
||
4
|
Разом (ряд. 2 + ряд. 3) |
3 990
|
х
|
х
|
2 000,00
|
х
|
1 996,45
|
44 920,00
|
х
|
Примітка. На склад оприбутковується фактично отримана кількість банок із соусом (2 990 шт.) і соком (1 000 шт). Вартість бою під час транспортування товару в межах норм природних втрат (20,00 грн. + 0,90 грн. = 20,90 грн.) відноситься на збільшення первісної вартості фактично оприбуткованої кількості товарів (п. 2.3, 5.7 Методрекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом Мінфіну України від 10.01.07 р. № 2, далі - Методрекомендації № 2).
Вартість бою (з урахуванням ТЗВ) понад норми природних втрат (80,00 грн. + 3,55 грн. = 83,55 грн.) відноситься на витрати звітного періоду. У разі встановлення осіб, які мають відшкодувати такі втрати, сума, що підлягає відшкодуванню, включається до складу дебіторської заборгованості та іншого операційного доходу (п. 2.3, 5.7 Метод- |
3. Визначення продажної ціни під час реалізації товару.
Під час реалізації товарів покупцям підприємства мають право самостійно визначати рівень продажних цін (за винятком випадків, коли ціни на товари регулюються державою), які складаються з вартості придбання товару і торговельної націнки. Згідно з розпорядженням керівника для визначення продажної ціни до цієї партії товару застосовується торгова націнка в розмірі 16,7 % первісної вартості товару. Як розрахувати продажну вартість, покажемо в табл. 2.
Таблиця 2. Розрахунок продажної вартості товарів
(грн.)
№ п/п
|
Найменування товару
|
Кількість, шт.
|
Первісна вартість одиниці
|
Продажна вартість одиниці товару (із ПДВ)
|
Торговельна
|
Первісна
|
Продажна
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
1
|
Соус томатний |
2 990
|
10
|
14
|
4
|
29 920
|
41 860
|
2
|
Сік томатний |
1 000
|
15
|
21
|
6
|
15 000
|
21 000
|
Разом
|
3 990
|
х
|
х
|
х
|
44 920
|
62 860
|
Порядок відображення операцій із товарами в обліку підприємства буде таким:
(грн.)
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
№
|
Зміст операції
|
Первинні
|
Бухгалтерський облік
|
Податковий облік
|
|||
Дт
|
Кт
|
Сума
|
Дохід
|
Витрати
|
|||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
Придбання товару за грошові кошти, формування первісної ціни
|
|||||||
1
|
Перераховано постачальникові передоплату за товар |
Виписка банку
|
371
|
311
|
54 000,00
|
–
|
–
|
2
|
Відображено податковий кре- |
Податкова
|
641
|
644
|
9 000,00
|
–
|
–
|
3
|
Оприбутковано на склад фактично отримані товари |
Накладна-вимога на відпуск
|
281
|
631
|
44 920,00
|
–
|
–
|
4
|
Коментарі до матеріалу