Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 25.06.2024

25.06.2024 64 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Комерція ми розглянули такі теми.

Карткові розрахунки підзвітних осіб: які документи потрібно надати? Особи, яких направлено у відрядження, або інші підзвітні особи, які придбавають ТМЦ для потреб підприємства, усе частіше здійснюють свої розрахунки за допомогою платіжних карток. Тому ми розповіли, що потрібно  надати додатково, крім розрахункових документів, для підтвердження витрат.

Зміна страхової суми: правила обліку витрат майбутніх періодів за НП(С)БО. За договором страхування майна відбулася  зміна страхової суми і відповідно  страхового платіжу. Але залишилась  сума до списання на рахунку 39, тому виникло запитання, як вчинити:  зменшити суму на цьому рахунку й далі списувати вже від нової суми до кінця договору чи переглядати (коригувати) також періоди, що минули? Докладніше читайте за посиланням.

Як обчислюються строки давності стосовно вимог до перевізників? На час карантину та воєнного стану строки позовної давності було «заморожено»: відповідні зміни було внесено до Цивільного кодексу. Але стосовно спорів з перевізниками діють спеціальні правила обчислення строків давності. При цьому є спірні моменти, тому на практиці у суб’єктів господарювання часто виникають запитання. Ми розглянемо, які строки позовної давності встановлені для спорів з перевізниками, у чому їх відмінність від загального строку позовної давності, а також – спираючись на матеріали судової практики – з’ясували, чи діє «карантинне» та «воєнне» призупинення строків позовної давності щодо цих спорів.

Водій підприємства втік під час закордонного відрядження: як його звільнити? Водій виїхав з України на підставі інформації, внесеної до системи «ШЛЯХ», проте після перетину кордону залишив автомобіль із вантажем на найближчій автостоянці і повідомив підприємство, що  найближчим часом він повертатися в Україну не збирається. Надалі цей водій перестав виходити на зв’язок. Чи може підприємство звільнити цього водія, і якщо так, то як це правильно зробити? Докладну відповідь ви знайдете тут.

Коли оформлювати РК при поверненні товару? Якщо відбувається повернення вжн оплаченого товару, у платників ПДВ виникає запитання: на яку дату треба оформити РК – на дату повернення товару або коштів покупцю? Відповідь тут.

Відпустка за відпусткою: один чи два розрахунки середньої зарплати? Буває так, що працівник бере дві відпустки поспіль, і тоді у бухгалтера виникають сумніви: потрібно розрахувати відпусткові  на підставі одного розрахунку чи двох різних? Ми докладно пояснили, як слід діяти залежно від ситуації.

Наступного тижня в публікаціях  Uteka-Комерція ми розглянемо такі теми:

  • зміни в порядку оскарження рішення про відмову в реєстрації ПН;
  • продаж товарів на закордонних маркетплейсах: коли у підприємців виникає дохід;
  • що робити, якщо зарплатну картку працівника заблоковано приватним виконавцем.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали