Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 23.07.2024

23.07.2024 71 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Комерція ми розповіли вам про деякі зміни у законодавстві, а також розглянули інші цікаві питання. Коротко ознайомлю вас із темами публікацій.

Благодійна допомога мобілізованим, військовослужбовцям, внутрішньо переміщеним та іншим особам: коли можна не утримувати ПДФО та ВЗ? Зараз багато підприємств прагнуть надати благодійну допомогу мобілізованим – як працівникам, так і не працівникам своїх підприємств, а також іншим особам, які беруть участь у захисті України, або постраждалим від збройної агресії проти нашої країни. Законом від 21.05.2024 № 3721-IX було внесено зміни до Податкового кодексу, які стосуються оподаткування сум благодійної допомоги військовослужбовцям. Ми розглянули ситуації, коли надана військовослужбовцям благодійна допомога звільняється від обкладення ПДФО та ВЗ, а також порадили, як відобразити суми благодійної допомоги в об'єднаній звітності.

Реформа автострахування: до чого готуватися суб’єктам господарювання? Обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ), яке на практиці називають «автоцивілкою», – найбільш розповсюджений вид страхування в Україні. З наступного року правила страхування дещо зміняться, бо почне діяти Закон від 21.05.2024 № 3720-IX «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», яким передбачено масштабну реформу. Нововведення торкнуться не лише страхових компаній, а й всіх автовласників – як фізичних осіб, так і суб’єктів господарювання. Тому ми докладно розповіли вам, що саме зміниться з наступного року у сфері автострахування у зв’язку з набранням чинності Законом № 3720.

Хто з роботодавців зобов’язаний подавати оперативну інформацію про працівників до ПФУ? У червні цього року КМУ затвердив постанову, якою зобов’язав певні категорії роботодавців подавати в електронному вигляді до ПФУ оперативну інформацію про своїх працівників: про прийняття, переведення, звільнення тощо. Ця зміна викликала чимало запитань у роботодавців, про що свідчать ваші дзвінки на нашу консультаційну лінію. Тому в консультації ми розповіли, хто саме з роботодавців зобов’язаний подавати оперативні відомості про своїх працівників до ПФУ, у якому порядку подаються такі відомості та чи є відповідальність за їх неподання.

Коли спливає строк для відображення податкового кредиту за ПН, оформленими до та після 24.02.2022? Перебіг 365-денного строку для відображення податкового кредиту було «поставлено на паузу» з 24.02.2022 та відновлено з 01.08.2023. Отже, починаючи з 01.08.2023 строк для включення до податкового кредиту сум ПДВ на підставі ПН, оформлених до цієї дати, продовжується на кількість календарних днів, які припадають на період «паузи», тобто з 24.02.2022 і до 01.08.2023. Ми розглянули, коли спливає строк для відображення податкового кредиту на підставі податкових накладних, що були оформлені: у 2021 році; у 2022 році, але до 24.02.2022; у період з 24.02.2022 до 01.08.2023. Докладніше читайте за посиланням.

Акт наданих послуг складено на початку наступного місяця: чи є право на витрати та податковий кредит із ПДВ?. Підприємство отримує послуги, за які розраховується щомісяця. У договорі зафіксовано, що акт за послугами, наданими у поточному місяці, складається протягом перших 7 календарних днів наступного місяця, після чого здійснюється оплата. Виникають питання: чи має право замовник відобразити витрати та податковий кредит з ПДВ на підставі акта, отриманого від виконавця у наступному місяці? І якщо так, то в якому періоді це потрібно зробити? Відповіді тут.

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо такі теми:

  • митна декларація: зміни в оформленні;
  • як підприємствам та їхнім підрозділам установити ліміт каси;
  • підприємство сплачує штраф за директора: чи потрібно утримувати ПДФО та ВЗ.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали