Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 16.05.2023

16.05.2023 256 0 0

Шановні колеги!

Із 28.04.2023 набули чинності зміни, унесені Законом від 20.03.2023 № 2970-IX до Податкового кодексу (далі – ПК), зокрема щодо строків зберігання первинних документів для податкових цілей. Тому ми розглянули такі питання: 

  • який строк зберігання документів зараз установлено ПК та з якої дати його слід застосовувати;
  • яких документів стосуються зміни – старих також чи лише тих, що датовані починаючи з 28.04.2023;
  • чи продовжується строк зберігання документів ще й на період карантину та воєнного стану;
  • як впливає продовження строку зберігання документів на строк давності для перевірок – чи його також продовжено.

Докладніше про це див. у матеріалі «Строки зберігання первинних документів збільшено: чи вплине це на строки давності для перевірок».

Із 06.05.2023 набув чинності Закон від 11.04.2023 № 3050-IX, який нарешті додав визначеності у питання справляння плати за землю, екологічного податку, податку на нерухомість, єдиного податку для платників четвертої групи та сплати мінімального податкового зобов’язання. Тепер платники мають можливість зменшити суми раніше узгоджених податкових зобов’язань за цими платежами, у тому числі за 2022 рік, з правом подання уточнюючих декларацій. Як провести в бухобліку та відобразити у фінзвітності таке зменшення податків, читайте тут: «Пільги зі сплати податків для аграріїв під час війни: відображаємо в бухобліку».

Як подати уточнюючу декларацію зі сплати за землю за 2022 рік – див. тут: «"Воєнні" пільги з плати за землю: подаємо уточнюючу декларацію за 2022 рік».

Як подати уточнюючу декларацію із податку на нерухомість за 2022, 2023 роки – див. докладно тут: «"Воєнне" звільнення від сплати податку на нерухомість: як подати уточнюючу декларацію».

Із 04.03.2023 мали запрацювати норми Закону від 12.01.2023 № 2881-IX, відповідно до яких на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні запроваджується режим експортного забезпечення з метою держрегулювання ЗЕД і встановлення особливих ПДВ-правил для експорту певних товарних позицій згідно з УКТЗЕД. Ці зміни викликали в експортерів багато запитань, на які податківці надали нам відповіді: «Режим експортного забезпечення: чекаємо рішення КМУ».

Електромобілі на дорогах України вже давно не є екзотикою. А в березні 2023 року набув чинності Закон від 24.02.2023 № 2956-IX, положення якого «узаконили» діяльність структури обслуговування електромобілів, у тому числі діяльність електрозарядних станцій щодо підзарядки акумуляторів. Тому ми докладно розповіли, чим є електрозарядні станції у бухгалтерському та податковому обліку, як вести облік операцій з придбання та експлуатації електрозарядних станцій, які використовуються підприємством у комерційних цілях – для надання послуг із заряджання електромобілів третіх осіб. Читайте про це в матеріалі «Зарядна станція для електромобілів: облік від придбання до експлуатації».

А для того щоб дізнатися, якими документами регламентується такий вид діяльності, як надання послуг з електрозарядки електромобілів, та який код КВЕД в цьому випадку потрібно мати підприємству, переходіть за посиланням.

Рішення про укладення правочину, який є значним для ТОВ, має прийматись на загальних зборах учасників товариства. Інакше договір із контрагентом може бути визнаний недійсним. Такою є вимога Закону від 06.02.2018 № 2275-VIII. У суб’єктів господарювання, які укладають договори з ТОВ, часто виникають запитання щодо практичного застосування цієї норми. Про це ми докладно розповіли в матеріалі «Значні правочини ТОВ: коли потрібно перевіряти вартість чистих активів».

Підприємство отримало від органу ДПС запит стосовно надання інформації та документів за звітний період 2021 року. Проте цей період уже було перевірено податківцями під час позапланової перевірки. Відповіді на запитання, чи є правомірними такі дії органу ДПС та чи можна відмовити у наданні інформації та документів на тій підставі, що цей період уже було перевірено, ви знайдете в матеріалі «Запит від податкової за період, який уже було перевірено: чи це правомірно?».

Наступного тижня читайте у публікаціях Uteka-Комерція:

  • коли та в якій спосіб потрібно нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ у разі повернення з ЄП за ставкою 2 % до сплати ПДВ;
  • як виправити помилки у формі № 20-ОПП;
  • у яких випадках надання матеріально-технічної допомоги звільняється від обкладення ПДВ.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали