Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 21.05.2024

21.05.2024 170 0 1

Вітаю, шановні колеги!

Цього тижня в Uteka-Агро пропонуємо відповіді на такі запитання.

Військовий облік на підприємстві: штрафи збільшено! Чого чекати роботодавцям? Набув чинності новий закон, яким значно збільшено розміри штрафів за порушення правил ведення військового обліку. Розібратися в суті нововведень допоможе наш матеріал.

Хто має виконувати обов’язки з ведення військового обліку? Якщо на підприємстві з невеликим штатом немає окремої посади інспектора з військового обліку, то покласти його обов’язки потрібно на особу, яка веде кадровий облік (наприклад, на бухгалтера, секретаря, менеджера з персоналу тощо). Як правильно це оформити, розповідаємо у статті.

Чи можна продовжити строк договору оренди землі, уклавши додаткову угоду? Якщо строк дії договору оренди земельної ділянки спливає, наприклад, 31.12.2024, то чи можна вже зараз укласти додаткову угоду щодо його продовження, не чекаючи закінчення дії договору? Так, можна. Детальну інформацію щодо правил поновлення договору оренди земельної ділянки, порядку укладання додаткової угоди, унесення змін до Реєстру прав та зразок додаткової угоди ми наводимо у статті.

Як оформити списання плодоовочевої продукції, що зіпсувалася під час зберігання? Навесні частина врожаю, що не була реалізована з певних причин, виявляється непридатною. З нашого матеріалу ви дізнаєтесь: чи можна вважати псування сільгосппродукції її втратами в межах норм природного убутку; чи можна під час документального оформлення факту псування овочів та фруктів обійтися лише актом списання цих запасів; на що слід звернути увагу, документуючи списання зіпсованої продукції (див. зразки).

Користування майном фізособи за договором позички: що в бухобліку? Майном члена/учасника юрособи можна користуватися не лише за плату, але й безоплатно. Якщо користування відбувається за плату, то ми маємо справу з орендою, а якщо безоплатно – з позичкою. Як бути аграрію? Чи не ліпше взяти майно в позичку, ніж платити за користування цим майном? Чим є позичка з метою бухобліку та оподаткування? Як вплине домовленість із власником майна – фізособою на податки аграрія (фізособи-підприємця або юрособи), який застосовує різні системи оподаткування? Відповіді ці запитання публікуємо у статті. Більше корисної інформації про юридичне оформлення та податкові особливості використання власного майна учасників / членів сільгосппідприємства на благо самого підприємства ви знайдете в Агропораднику «Використання майна власника/учасника в діяльності сільгосппідприємства: договірне врегулювання, податки, бухоблік».

Зміна особових даних працівника: що мають зробити роботодавець та працівник? У цій статті ми докладно розповідаємо, що доведеться зробити роботодавцю (які документи оформити, до яких – унести зміни), а також як має діяти працівник, особові дані якого змінилися.

Наступного разу в Uteka-Агро ми розглянемо питання, пов’язані з роздрібною торгівлею на ринках та ярмарках:

  • які дозвільні документи потрібно мати сільгосппідприємству для здійснення виїзної торгівлі;
  • правила проведення розрахункових операцій;
  • облік та оподаткування реалізації.

Легкої вам роботи та корисного читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро,
кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали