Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (27.06-01.07.2022)

04.07.2022 181 0 0

Зміни в законодавстві з 27 червня по 1 липня 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Підтвердження неможливості подання звітності, сплати податків, реєстрації ПН/РК – є проєкт від Мінфіну!

З'явився Проєкт наказу Мінфіну щодо порядку підтвердження неможливості виконання своїх податкових обов’язків у період воєнного стану та документів, які це засвідчують. Наразі – лише проєкт, але дає зрозуміти, чого очікувати і чи потрапляє ваше підприємство до кола тих, у кого немає можливості виконувати податкові обов’язки під час воєнного стану.

Оновлено Порядок подання відомостей про трудову діяльність до ПФУ

30 червня 2022 року зʼявився текст Постанови ПФУ № 8-3 від 02.06.2022 щодо змін до Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі. Ця постанова набирає чинності через десять днів з дня її офіційного опублікування. Станом на 30 червня її не опубліковано в офіційних джерелах.

Уряд запускає грантові програми для переробної та ІТ-галузей

Уряд підтримав реалізацію ще трьох грантових програм з підтримки підприємництва та створення нових робочих місць під час війни. Вони спрямовані на розвиток переробної промисловості та ІТ-сфери.

«Транспортний безвіз» з ЄС починає діяти

В французькому Ліоні Україна та Європейський Союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом. Вона скасовує необхідність отримання українськими перевізниками відповідних дозволів для здійснення двосторонніх та транзитних перевезень в держави ЄС та дозволяє уникнути зупинки експорту української продукції через автомобільні пункти пропуску.

З 01.07.2022 новий розмір прожиткового мінімуму

З 01 липня 2022 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становитиме 2 600 гривень.

Важливо:

Військовий облік жінок

Відповідно до Наказу від 07.02.2022  № 35 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313», взяття на військовий облік жінок згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями розпочинається з 1 жовтня 2022 року, але граничного строку взяття на облік поки не встановлено.

Кому чекати на перевірку від ФСС у ІІІ кварталі 2022 року

Плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІІ квартал 2022 року оприлюднили ряд регіональних управлінь Фонду соцстраху.

Про коригування податкового кредиту

Коригувати (зменшувати) ПК за звітні періоди лютий-травень 2022 року, який сформований на підставі первинних документів та який станом на 15 липня 2022 року не підтверджений зареєстрованими ПН в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник не має можливості виконати свій податковий обов’язок щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, не потрібно.

Актуально:

Чи можна провести скорочення працівників, з якими відсутній зв'язок, під час дії воєнного стану?

Роботодавець не може звільнити працівника за скороченням, якщо з цим працівником відсутній зв’язок, і немає можливості повідомити його про скорочення.

Чи дає період відпустки без збереження заробітної плати під час воєнного стану право на щорічну відпустку?

Відповідь: так, дає.

Працівник хоче евакуювати родину. Як оформити його відсутність на роботі?

Протягом воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали