Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (25.09-29.09.2023)

02.10.2023 228 0 0

 

Зміни в законодавстві з 25 вересня по 29 вересня 2023 року

Про що потрібно знати на цьому тижні?

Кабмін затвердив перелік товарів, експорт яких до п’яти сусідніх країн підлягає ліцензуванню

Кабмін постановою від 19.09.2023 № 1020 затвердив перелік товарів, експорт яких до Республіки Болгарія, Румунії, Словацької Республіки, Угорщини та Республіки Польща підлягає ліцензуванню.

Держфінмоніторинг отримає доступ до відомостей ДПС про доходи громадян

Мінфін наказом від 31.08.2023 р. № 469 затвердив Порядок електронної взаємодії інформаційних систем Державної податкової служби України та Державної служби фінансового моніторингу України щодо надання інформації про доходи фізичних осіб, необхідної для запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Удосконалюються механізми ДПС щодо опрацювання запитів на отримання публічної інформації

21.09.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 19.06.2023 № 332 «Про внесення змін до Порядку організації роботи та взаємодії між структурними підрозділами органів Державної податкової служби при складанні, поданні та опрацюванні запитів на отримання публічної інформації та Форми для подання запиту на отримання публічної інформації, що знаходиться у володінні органів Державної податкової служби»

Оновлено форми декларацій з екоподатку та з рентної плати

Своїми наказами Мінфін вніс зміни до форм:

  • податкової декларації екологічного податку (наказ від 07.09.2023 р. № 488);
  • податкової декларації з рентної плати (наказ від 07.09.2023 р. № 487).

Важливо:

Поради від ДПС платникам ПДВ щодо реалізації прав на адміністративне оскарження рішень комісій регіонального рівня

ДПС України звертає увагу платників ПДВ щодо реалізації їх права на адміністративне оскарження окремих рішень комісій регіонального рівня щодо неврахування таблиць даних платника податку та відповідності платника податку критеріям ризиковості платника податку.

Наступного року Уряд запускає нову пенсійну реформу

У своєму телеграм-каналі Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що наступного року Уряд запускає нову пенсійну реформу. Її мета — забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом з накопичувальною складовою — це буде не менше 50%.

МПЗ за землі членів фермерського господарства

Якщо фермерське господарство користується земельними ділянками сільськогосподарського призначення, які перебувають у власності членів фермерського господарства, без укладання договору оренди та державної реєстрації переходу такого права користування, то обов’язок з визначення загального МПЗ виникає у власників земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Яка відповідальність за неповернення авансу працівником після відміни відрядження?

Якщо працівник отримав аванс на відрядження і не виїхав, то він повинен протягом трьох банківських днів з дня прийняття рішення про відміну поїздки повернути зазначені кошти у встановленому законодавством порядку на відповідний рахунок підприємства (або до каси підприємства у разі отримання авансу готівкою).

Подання повідомлення за ф. № 20-ОПП у разі поділу приміщення на декілька об’єктів різного призначення

Якщо платник податків здійснив поділ власного приміщення на два і більше об’єктів різного призначення (магазин, перукарня тощо), то подається повідомлення за ф. № 20-ОПП, в якому інформація щодо такого об’єкта оподаткування зазначається декількома рядками.

Визначення граничного обсягу доходу для відповідної групи платників єдиного податку

У 2023 звітному році обсяг доходу для відповідної групи платників єдиного податку визначається пропорційно до кількості календарних місяців поточного календарного року, протягом яких платник єдиного податку не застосовував особливості оподаткування.

Актуально:

Військовий облік жінок із 1 жовтня 2023 року

Із 1 жовтня 2023 р. на військовий облік будуть зобов'язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Для яких земельний ділянок, часток (паїв) не визначається МПЗ?

Мінімальне податкове зобов’язання для земельних ділянок, земельних часток (паїв), передбачених абзацом сьомим п. 381.2 ст. 381 ПКУ, не визначається за період, за який не визначається плата за землю або єдиний податок четвертої групи. 

Е-трудова і формування е-записів про трудову діяльність

Фізична особа подає відомост про трудову діяльністьі через персональний кабінет на вебпорталі ПФУ або особисто звертається до сервісного центру ПФУ. Роботодавець подає відомості про трудову діяльність працівника через кабінет страхувальника на вебпорталі ПФУ.

Пам'ятка платнику ПДВ від Д.Гетманцева

Народный депутат, голова Комітету ВР України Д.Гетманцев в своєму телеграм-каналі розмістив "Пам'ятку платнику ПДВ", в якій іде мова про дії платників ПДВ у випадку зупинки реєстрації ПН та/або РК до ПН платників податку. 

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали