Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (02.10-06.10.2023)

09.10.2023 286 0 0

Зміни в законодавстві з 2 жовтня по 6 жовтня 2023 року

Про що потрібно знати на цьому тижні?

НБУ переходить до керованої гнучкості курсу з метою посилення стійкості валютного ринку та економіки

НБУ впроваджує керовану гнучкість обмінного курсу, що посилить стійкість валютного ринку та економіки.

Податковий розрахунок за ІІІ квартал 2023 року потрібно подавати за оновленою формою

Платники податків подають до контролюючого органу Податковий розрахунок та додатки до нього з урахуванням внесених змін відповідно до Наказу № 113 (у тому числі враховуючи зміни Довідника ознак доходів фізичних осіб) за звітні періоди, починаючи з III кварталу 2023 року.

Новації щодо проведення документальних перевірок

Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» передбачає з 1 серпня 2023 року часткове зняття обмежень на проведення контролюючими органами документальних перевірок. 

Важливо:

НБУ відповідає на три важливі запитання про режим керованої гнучкості обмінного курсу

Чи правда, що НБУ відпустив курс у вільне плавання? Що зміниться для населення? Навіщо було переходити до керованої гнучкості курсу?

ДПС не має підстав звертатись до суду з позовом про визнання недійсним договору – ВСУ

ВСУ дійшов висновку, що ДПС не довела наявності у неї іншого порушеного права (інтересу), аніж виникнення за контрактом обов’язку з відшкодування платнику податків податку на додану вартість за рахунок коштів Державного бюджету, тому у задоволенні позову має бути відмовлено виключно з підстав відсутності порушення цивільних прав та законних інтересів ДПС. 

Держпраці про збереження середнього заробітку

Держпраці надала роз’яснення щодо збереження попереднього середнього заробітку та зарахування до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Про одночасне використання двох КЕП в Електронному кабінеті

Суб’єкт господарювання може одночасно використовувати два КЕП від різних кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, якщо він є суб’єктом електронного документообігу та надав інформацію до ДПС щодо отримання таких ключів шляхом направлення Повідомлення.

Чи можна прийняти на роботу працівника у вихідний день?

Трудовий договір може бути укладено в будь-який день тижня, незалежно вiд того, буднiй вiн чи вихiдний.

Актуально:

Чи можна надсилати документи, зазначені в запиті ДПС, через Е-кабінет?

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету платники мають можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом підтверджуючі документи, визначені в запиті про надання інформації.

Роз’яснення Мінекономіки щодо обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки

Мінекономіки надало роз’яснення щодо обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки у разі звільнення 15.09.2023 працівника, у якого не було заробітної плати в розрахунковому періоді.

Жовтень – останній місяць формування податкового кредиту при відновленні реєстрації платником ПДВ після використання особливого режиму

Останній звітний (податковий) період для формування податкового кредиту за товарами та необоротними активами, увезенними на митну територію України платником в періоді використання ним спрощеної системи з особливостями оподаткування, – жовтень 2023 року.

Якою датою реєструється ПН/РК в ЄРПН після прийняття рішення про реєстрацію в ЄРПН?

Після прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію ПН та/або РК в ЄРПН, ПН/РК до податкової накладної реєструється в ЄРПН тією датою, за якою ПН/РК до податкової накладної було надіслано до ДПС з метою реєстрації в ЄРПН, що зафіксовано у квитанції.

Оновлений перелік територій бойових дій та ТОТ діє з 29 вересня

Наказом Мінреінтеграції від 22.09.2023 №254  внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією, вони вступили в дію з 29 вересня.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали