Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Проведення на новоствореному підприємстві атестації робочих місць за умовами праці

25.10.2019

На новоствореному підприємстві виробництво продукції ще не здійснюється, є вакантні робочі місця. Як провести на них атестацію робочих місць за умовами праці?

Атестація робочих місць проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 № 442 (далі - Порядок № 442) і Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці від 01.09.1992 № 41 та Головним державним санітарним лікарем України (далі - Методичні рекомендації). Відповідно до пункту 1 Порядку № 422 атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності й господарювання.

Атестацію робочих місць проводить атестаційна комісія організації, склад і повноваження якої визначаються наказом, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше одного разу на 5 років (п. 4 Порядку № 442).

За підсумками проведеної атестації роботодавець має вжити заходів, щоб усунути небезпечні й шкідливі для здоров’я працюючих виробничі фактори.

У разі неможливості усунути шкідливі і небезпечні виробничі фактори держава гарантує працівникам право на пільги та компенсації за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці: пенсію за віком на пільгових умовах, щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, скорочену тривалість робочого тижня, доплати тощо.

Відповідно до пункту 3.4. Методичних рекомендацій лабораторно-інструментальні дослідження фізичних, хімічних, біологічних, визначення психофізіологічних факторів проводяться в процесі роботи у характерних (типових) виробничих умовах, при справних і ефективно діючих засобах колективного і індивідуального захисту.

Отже, атестація робочих місць за умовами праці проводиться після прийняття  на вакантні місця працівників та здійснення ними виробничої діяльності у характерних (типових) виробничих умовах.

pl.dsp.gov.ua

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
08.09.2025
Закон № 4536 опубліковано 3 вересня: огляд основних змін
Закон № 4536 вносить зміни, зокрема, до Податкового кодексу, Закону від 08.07.2010 № 2464-VІ , Закону від 18.06.2024 № 3817-ІХ. Більшість норм Закону № 4536 набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, тобто з 1 жовтня 2025 року. Більше за темою: Квартальна об&...
08.10.2025
Оновлено Довідник умовних кодів товарів
ДПС опублікувала оновленний Довідник умовних кодів товарів. ДПС опублікувало оновлений Довідник умовних кодів товарів. Умовний код товару Назва товару 00101 житловий будинок 00102 будівля 00103 ...
29.09.2025
Оновлено План-графік проведення перевірок (26.09.2025)
ДПС внесла зміни в План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків. Більше за темою: За який період може бути проведено планову податкову перевірку з огляду на призупинення строків давності? Допуск контролюючих органів до перевірки: покроковий алгоритм дій Чи можн...
Нове
01.12.2025
Як самостійно виправити помилки у Звіті про КІК
Для виравлення помилокинеобхідно подати уточнюючий Звіт про контрольовані операції, про що робиться відмітка у графі 1 заголовної частини Звіту. Докладніше див. нижче. Більше за темою: Як заповнити додаток КІК Коментар до Закону № 3706 (КІК) КІК-звітність: подання фізособами Як здійснити самостій...
01.12.2025
Чи потрібна довідка про основне місце роботи у разі оформлення сумісника на повну ставку
Якщо працівник-сумісник бажає працювати на повну або неповну зайнятість, він має вказати це у заяві про прийняття на роботу.  Більше за темою: Чи проходити медогляд суміснику, який виконує роботи з підвищеною небезпекою? Чи передбачено оплату надурочних годин працівникам - сумісникам? Тривал...
01.12.2025
Чи потрібно при продажу алкогольних напоїв на розлив мати у назві закладу слова «кафе», «бар» або «ресторан»
СГ, які здійснюють діяльність у сфері ресторанного господарства, можуть здійснювати продаж алкогольних напоїв на розлив незалежно від того, чи є у їх назві слова «кафе», «бар» або «ресторан». Більше за темою: Ліцензія на пальне, алкогольні та тютюнові вироби: пор...
Кращі матеріали