Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (04-08.10.2021)

18.10.2021 228 0 0

Зміни в законодавстві з з 11 по 15 жовтня 2021 року

Важливі роз'яснення держорганів на 15 жовтня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 11 по 15 жовтня 2021 року

Про що треба знати на цьому тижні?

В Україні з'являться спецкамери за дотриманням карантину

З'являться такі камери в Києві та Харкові чи Дніпрі. Про це заявив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін, повідомляє РБК-Україна, посилаючись на ТСН.uа. Йдеться про проведення пілотного дослідження, яке було ініційовано ВООЗ і підтримано МОЗ. Відбуватиметься оцінка умовного відсотка дотримання протиепідеміологічних норм.

Разом з об’єктом нерухомості право власності переходить на землю, на якій він розміщений

Із 28 жовтня набувають чинності зміни до законодавства, якими визначається єдина правова доля земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості.

Зміняться правила для оголошень про розпродажі і знижки: законопроект

Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 6134, яким пропонує нову редакцію Закону України «Про захист прав споживачів». Зокрема, Кабмін планує переписати закон і в частині прав споживачів, вивести з-під сфери дії закону медичні та соціальні послуги і так далі. Один з аспектів - пропозиція врегулювати правила оголошення про всілякі розпродажі та знижки.

Важливо:

Що змінилося в порядку видачі лікарняних

Паперові листки непрацездатності можуть видаватися до 1 лютого 2022 року в окремих випадках. Листок непрацездатності вважається виданим через сім днів після дати його закриття; період тимчасової непрацездатності у листку непрацездатності може бути скорочено на підставі надходження даних з е-системи про медвисновок: у межах випадку тимчасової непрацездатності.

У який строк треба надати заперечення на акт перевірки

У разі незгоди платника податків або його представників з висновками перевірки чи фактами і даними, викладеними в акті (довідці) перевірки, вони мають право подати свої заперечення та додаткові документи протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта (довідки) (ст. 86 Податковий кодекс України).

У яких випадках роботодавець зобов’язаний забезпечити працівників засобами індивідуального захисту

Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.

Актуально:

Правила скорочення періодів тимчасової непрацездатності у лікарняних

Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності (затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234) було доповнено Правилами скорочення періодів тимчасової непрацездатності у листках непрацездатності згідно наказу Міністерства охорони здоров'я України від 28.09.2021 № 2086, з якими можна ознайомитись за посиланням тут.

Формування податкового кредиту з ПДВ при ввезенні на митну територію України товарів

ПДВ, сплачений при розмитненні ввезених на митну територію України товарів у разі їх безоплатного отримання, включається до складу податкового кредиту платника податку на підставі належним чином оформленої митної декларації.

Чи можливо тимчасово припинити підприємницьку діяльність?

Законом № 755 та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали