Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 23.08.2022

23.08.2022 261 0 0

Шановні колеги!

На період воєнного стану платників податків, які не можуть у цей період виконати свої податкові обов’язки (подати декларацію, заплатити податки тощо), звільнили від штрафів і пені, установлених ПК. Головне – довести неможливість виконати свої податкові обов’язки в строк, підтвердивши це документально й повідомивши податківців.

29.06.2022 на сайті Мінфіну було оприлюднено Проєкт наказу «Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ “Перехідні положення” ПКУ, та переліків документів на підтвердження». На жаль, цей документ поки що залишається проєктом, але платники ПДВ вже готуються до проходження процедури неможливості виконання податкових обов’язків. Тому в Uteka-Комерція ми розглянули, як скласти повідомлення-заяву до ДПС щодо неможливості з різних підстав: перебування на окупованій території; втрата документів через воєнні дії; недостатність коштів для сплати податків тощо.

Напевно, кожен платник ПДВ потрапляв у ситуацію, коли ПН була подана на реєстрацію в останній день терміну, а квитанцію отримано наступного дня. На цьому тижні ми відповіли на запитання: як у цій ситуації довести, що ПН була подана на реєстрацію своєчасно, і чи можна уникнути штрафу.

У період дії воєнного стану багато суб’єктів господарювання втратили можливість належним чином виконувати свої договірні зобов’язання: сплатити передбачену договором суму, поставити товар і т. д. Причини в кожного свої: у когось згорів склад, у когось заблоковані рахунки або призупинена діяльність через відсутність замовлень. Одним зі шляхів вирішення цієї проблеми може бути прощення боргу. Ми розповіли, як правильно оформити свої відносини в рамках такої операції та як відобразити в обліку.

Наступного тижня ми, зокрема, розглянемо:

  •  спрощення трудових відносин для малого та середнього бізнесу (аналіз Закону № 2434);
  • кого та як потрібно інформувати про збитки від війни;
  • чи буде відповідальність за прострочення, якщо ПН за грудень 2021 зареєстровано у серпні 2022;
  • чи можливо зараз перерахувати за послуги у валюті;
  • якщо ПН за лютий 2022 розблоковано в серпні – коли можна включити до ПК.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали