Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 13.06.2023

13.06.2023 116 0 0

Шановні колеги!

На цьому тижні ми, як і завжди, розглянули низку цікавих питань.

Почну з найгарячішого питання. Зараз багато хто стурбований новиною про те, що банки та податкові органи контролюватимуть рух грошей на карткових рахунках фізосіб. А виною тому – одна з останніх змін, унесених до Податкового кодексу, а також лист НБУ. У публікації ми розповіли, що саме змінилося у законодавстві стосовно права податкових органів здійснювати контроль за безготівковими розрахунками фізичних осіб та в чому полягає одне із роз’яснень НБУ на цю тему, а також у яких випадках органи ДПС можуть отримати доступ до інформації про банківські картки фізосіб. Докладніше читайте за посиланням.

Законодавством передбачено певні пільги та гарантії для осіб з інвалідністю. Про це має знати роботодавець, який приймає на роботу таких осіб. Докладніше читайте тут: «Особливості прийняття на роботу та трудових відносин з особами з інвалідністю».

Підприємство має дебіторську заборгованість за договором, яка не буде погашена через запровадження в Україні воєнного стану. Чи можна списати в обліку цю заборгованість на підставі пп. «ж» пп. 14.1.11 Податкового кодексу як безнадійну без оформлення сертифіката Торгово-промислової палати, а просто на підставі листа ТПП про те, що воєнний стан в Україні є форс-мажором? У цьому питанні ми розбиралися тут: «Коли можна визнати заборгованість безнадійною у зв’язку з форс-мажором?».

Валютному нагляду підлягають операції резидента з поставки товарів на експорт, виконання робіт для нерезидента, надання послуг нерезиденту, а також з експорту прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі). Крім того, у разі імпорту товарів банк здійснює валютний нагляд за дотриманням граничних строків розрахунків, якщо на дату оплати товарів резидентом імпортну операцію ще не завершено або в банку немає інформації про її завершення. У яких саме випадках експортно-імпортні операції підлягають валютному контролю, читайте тут «Валютний контроль експортних операцій» та «Валютний контроль імпортних операцій».

Нацбанком установлені граничні строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями резидентів як захід захисту банківської та/або фінансової системи держави. Ми розглянули ситуації з практики, коли валютний контроль у сфері ЗЕД здійснюється не за загальними правилами, а з огляду на воєнний час або на зміни в умовах договору між сторонами: «Валютне регулювання та валютний контроль – 2023».

Директора приватного підприємства (він же його єдиний засновник) мобілізовано. Інших працівників на підприємстві немає. Діяльність зараз не ведеться, проте є чинний договір оренди, за яким підприємство здає в оренду нерухоме майно. Крім того, підприємство має подавати звітність та сплачувати податки (цим займався директор). Чи дозволяє закон доручити іншій особі виконання обов’язків директора без укладання трудового договору (наприклад, на підставі цивільно-правового договору або просто видавши фізособі довіреність)? Та як бути з договором оренди: чи можна його не розривати через те, що директор відсутній? Відповіді на ці запитання ви знайдете за посиланням.

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо питання, пов’язані з інтернет-торгівлею, зокрема такі як:

  • продаж товару через платіжні сервіси: коли оформляти чек;
  • інтернет-торгівля за кордоном: про що треба знати;
  • доставка кур’єром: хто оформляє касовий чек;
  • продаж подарункового сертифіката та придбання товару: як оформити фіскальний чек.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали