Із цієї статті ви дізнаєтеся: як правильно вести облік витрат та розрахувати собівартість продукції бджільництва залежно від напрямку розведення й утримання бджолосімей, який може бути розплідницьким, медовим, медово-запилювальним та запилювальним.
Що можна зробити на практиці: скориставшись нашими рекомендаціями, грамотно відобразити всі витрати, пов’язані з виробництвом продукції бджільництва, та визначити рівень фактичних витрат на одиницю продукції для установлення найбільш прийнятної ціни реалізації.
Нормативне регулювання організації обліку витрат у бджільництві здійснюється відповідно до П(С)БО 16 «Витрати» та Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Мінагрополітики від 18.05.01 р. № 132 (далі – Методрекомендації № 132). Зауважимо, що ці Методрекомендації можуть застосовуватися лише в частині, що не суперечить нормам П(С)БО (лист Мінфіну від 29.09.09 р. № 31-34000-20-5/26023).
Так, облік витрат на бджільництво ведеться за окремими аналітичними рахунками (залежно від виробничого напрямку галузі) за дебетом субрахунка 232 «Виробництво», за номенклатурою статей витрат. Оскільки кожне підприємство визначає перелік статей самостійно, виходячи з норм Методрекомендацій № 132 і технологічних особливостей бджільництва рекомендуємо здійснювати облік у розрізі таких статей:
Витрати, які не включаються до виробничої собівартості продукції (адміністративні, збутові та інші витрати операційної діяльності), відображаються за дебетом відповідних рахунків (92–94).
Облік бджолосім’ї разом з вуликами, рамками та іншим інвентарем ведеться на аналітичному рахунку «Сім’ї бджіл» субрахунка 212 або 213 залежно від виду оцінки. Мед оприбутковують проведенням Дт 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» – Кт 232. Залишок меду у вуликах для зимівлі бджіл спочатку оприбутковують записом Дт 27 – Кт 232, а потім списують на витрати виробництва з бджільництва записом Дт 232 – Кт 27 (на кінець року відображається як незавершене виробництво).
Нагадаємо, при первісному визнанні сільгосппродукція та додаткові біологічні активи можуть оцінюватися (п. 9 та 12 П(С)БО 30 «Біологічні активи») або за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані в місці продажу витрати, або за виробничою собівартістю відповідно до П(С)БО 16.
Об’єкти обліку витрат і калькуляційні одиниці визначаються за виробничим напрямком, обраним підприємством. Повний їх перелік, наведений у додатку 1 до Методрекомендацій № 132, включає такі об’єкти обчислення собівартості та калькуляційні одиниці, що їм відповідають:
Методрекомендаціями № 132 установлено такі правила калькулювання собівартості продукції бджільництва (п. 9.24):
Витрати бджільництва на запилення сільгоспкультур списуються виходячи з кількості бджолосімей, які беруть участь у запиленні. Для цього агроном, бригадир та/або пасічник складають розрахунок щодо використання бджолосімей, для підготовки якого можна скористатися нормами із табл. 1. У разі використання більшої кількості бджолосімей, ніж передбачено нормами, витрати бджільництва, віднесені на вартість запилювальної культури, не збільшують.
Культура |
Кількість |
|
оптимальна |
максимальна |
|
1 |
2 |
3 |
Плодові дерева |
2 |
3 |
Ягідники |
1 |
3 |
Гречка |
2 |
3 |
Соняшник |
0,5 |
1 |
Баштанні |
0,3 |
0,5 |
Огірки |
0,5 |
1 |
Інші овочеві |
0,2 |
0,5 |
Огірки в теплицях – 500–1 000 м2 |
|
|
– 2 000–3 000 м2 |
2 |
3 |
Конюшина червона (насінник) |
3 |
5 |
Гірчиця |
0,5 |
1 |
Люцерна |
2 |
4 |
Еспарцет |
3 |
4 |
Буркун |
3 |
4 |
* Справочник зоотехника. – К.: Урожай, 1977. – 314 с. |
Собівартість продукції, яка визнана побічною, не калькулюється, а в обліку така продукція оприбутковується за справедливою вартістю, тобто сумою, за якою можна продати актив або сплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату (абзац третій п. 11 П(С)БО 16).
Зауважимо, що до валового виходу меду, який підлягає калькулюванню, включають не лише вилучений з вуликів мед, але й той, що залишився у вуликах для зимівлі бджіл.
Приклад
Сільгосппідприємство, яке має в звітному році 140 бджолосімей, використало їх для запилення: смородини – 10 га, гречки – 20 га, ріпаку – 45 га. Припустимо, що загальна сума витрат на утримання бджіл за звітний рік становила 140 000 грн. У результаті було отримано таку продукцію: мед – 40 ц, віск – 1,5 ц, прополіс – 0,2 ц.
1. Розподілимо витрати між запиленими культурами.
При розрахунку собівартості отриманої продукції в першу чергу із загальної суми витрат необхідно виключити ту їх частину, яка припадає на культури, що запилюються. Тобто на вирощування в господарстві смородини, гречки та ріпаку (див. табл. 2).
Культура, |
Площа посівів, га |
Кількість |
Кількість бджолосімей на всю площу, шт. |
Загальна сума (гр. 4 х 140 000 грн/ |
Віднесення витрат на запилення культури, % |
Сума витрат на культуру, |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Смородина |
10 |
1 |
10 |
10 000 |
40 |
4 000 |
Гречка |
20 |
2 |
40 |
40 000 |
20 |
8 000 |
Ріпак |
45 |
2 |
90 |
90 000 |
30 |
27 000 |
Разом |
х |
х |
140 |
140 000 |
х |
39 000 |
Таким чином, 39 000 грн. зі складу загальних витрат списуються на запилені сільгоспкультури, тобто відносяться в дебет субрахунка «Рослинництво» рахунка 23. А до собівартості решти продукції бджільництва включають 101 000 грн. (140 000 грн. – 39 000 грн.). Саме ця сума розподіляється між собівартістю отриманої продукції бджільництва (меду, воску, прополісу) пропорційно до цін їх реалізації.
2. Обчислимо собівартість продукції бджільництва (див. табл. 3).
(грн.)
Вид продукції |
Кількість, |
Вартість продукції |
Питома вага, % |
Фактична собівартість продукції |
|
усієї |
одиниці |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Мед липовий |
3 |
24 000,00 |
10,00 |
10 100,00 |
3 366,67 |
Мед травневий |
5 |
35 000,00 |
14,58 |
14 725,80 |
2 945,16 |
Мед гречаний |
10 |
70 000,00 |
29,16 |
29 451,60 |
2 945,16 |
Мед з різнотрав’я |
12 |
60 000,00 |
25,00 |
25 250,00 |
2 104,16 |
Мед соняшниковий |
10 |
20 000,00 |
8,33 |
8 413,30 |
841,33 |
Віск |
1,5 |
1 050,00 |
0,44 |
444,40 |
296,27 |
Прополіс |
0,2 |
30 000,00 |
12,49 |
12 614,90 |
63 074,50 |
Разом за звітний період |
х |
240 050,00 |
100,00 |
101 000,00 |
х |
На практиці трапляється, що у господарстві протягом сезону бджолосімей перевозять на різні поля або переміщують вулики частинами. Наприклад, на одному полі було 14 вуликів, потім туди довезли ще 7, згодом 10 з них перевезли на інше поле, а 4 – у сади тощо. У такому випадку доцільно розрахувати собівартість 1 вулико-дня (витрати на один вулик за один день запилення) і, виходячи із цього, списати витрати на рослинництво. Як приклад див. табл. 4.
(грн.)
Культура, |
Кількість днів запилення |
Кількість бджолосімей, |
Кількість вулико-днів |
Собівартість |
Сума витрат на культуру, |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Смородина |
4 |
4 |
16 |
47,66 |
4 766,08 |
6 |
14 |
84 |
|||
Усього |
10 |
х |
100 |
||
Гречка |
3 |
26 |
78 |
40 416,37 |
|
11 |
70 |
770 |
|||
Усього |
14 |
х |
848 |
||
Ріпак |
7 |
60 |
420 |
20 017,55 |
|
Разом |
31 |
х |
1 368 |
х |
65 200,00 |