Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Облік у ресторанному господарстві

Бухгалтерські проводки на всі випадки у житті

Підприємства ресторанного господарства можуть вести облік за торговельним методом, коли продовольча сировина та куповані товари (напої, шоколад і т. п.) реалізують відвідувачам без кулінарної обробки. Якщо ж ресторан (кафе, їдальня) реалізує відвідувачам кулінарні страви власного приготування, ураховувати надходження сировини та виготовлення страв можна за торговельно-виробничим або виробничим методом.

Розглянемо ці методи на прикладах.

ПРИКЛАД 1

Протягом червня ресторан на умовах передоплати придбав такі запаси для ведення госпдіяльності:

  • продовольчу сировину – на загальну суму 60 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 10 000 грн.), вартість перевезення включена постачальником до вартості сировини;
  • алкогольні та безалкогольні напої – на загальну суму 72 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 12 000 грн.), усього – 800 пляшок. Вартість автоперевезення напоїв за місяць становить 1 000 грн. (автоперевізник – неплатник ПДВ). Транспортно-заготівельні витрати (далі – ТЗВ) на одиницю товару (пляшку) – 1,25 грн. (1 000 грн. : 800 пл.).
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Популярне
28.08.2025
Спецпроєкт «Резерви: формування, облік, оптимізація та податкові ризики»
Питання резервів – одне з найбільш недооцінених у бухгалтерському обліку. Останнім часом з огляду на прямий вплив на податкові наслідки та прискіпливу увагу податківців це питання набуло особливої актуальності. А свіжа судова практика підтверджує, що можна дорого заплатити за неформування резе...
25.09.2025
Спецпроєкт «Статутний капітал ТОВ: оформлення та облік»
Статутний капітал – один із ключових показників, що характеризують надійність товариства з обмеженою відповідальністю. Це не лише юридична формальність, а й важливий маркер для контрагентів, банків і податкових органів. Саме тому ТОВ та його інвесторам необхідно виважено підійти до питань форм...
27.10.2025
Спецпроєкт «Нематеріальні активи: обліковуємо правильно»
З обліком нематеріальних активів стикається практично кожне підприємство. Такі об’єкти, як комп’ютерні програми, торговельні марки, ліцензії, інші права користування ресурсами, майном, права на об’єкти промислової власності, на ведення діяльності або об’єкти авторських прав, ...
Нове
14.11.2019
Спецпроєкт «Довідник бухгалтерських проведень»
Довідник бухгалтерських проведень: АГРО ➤ БЮДЖЕТ ➤ КОМЕРЦІЯ Закінчується фінансовий рік, і незабаром бухгалтери підбиватимуть остаточні підсумки роботи підприємств за рік, порівнюватимуть доходи та витрати звітного періоду та визначатимуть фінансовий результат. Фінансовий результат госпдіяльності с...
Кращі матеріали