Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Облік у ресторанному господарстві

Бухгалтерські проводки на всі випадки у житті

Підприємства ресторанного господарства можуть вести облік за торговельним методом, коли продовольча сировина та куповані товари (напої, шоколад і т. п.) реалізують відвідувачам без кулінарної обробки. Якщо ж ресторан (кафе, їдальня) реалізує відвідувачам кулінарні страви власного приготування, ураховувати надходження сировини та виготовлення страв можна за торговельно-виробничим або виробничим методом.

Розглянемо ці методи на прикладах.

ПРИКЛАД 1

Протягом червня ресторан на умовах передоплати придбав такі запаси для ведення госпдіяльності:

  • продовольчу сировину – на загальну суму 60 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 10 000 грн.), вартість перевезення включена постачальником до вартості сировини;
  • алкогольні та безалкогольні напої – на загальну суму 72 000 грн. (у т. ч. ПДВ – 12 000 грн.), усього – 800 пляшок. Вартість автоперевезення напоїв за місяць становить 1 000 грн. (автоперевізник – неплатник ПДВ). Транспортно-заготівельні витрати (далі – ТЗВ) на одиницю товару (пляшку) – 1,25 грн. (1 000 грн. : 800 пл.).
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Популярне
25.07.2025
Спецпроєкт «Застосування РРО/ПРРО в разі здійснення готівкових і безготівкових розрахунків»
Питання застосування РРО/ПРРО сьогодні стоїть досить гостро, адже крім норм законодавства є також роз’яснення податківців, тому торговцям дуже просто заплутатися в них і зробити помилку. А штрафи можна отримати чималі. Питання застосування РРО/ПРРО сьогодні стоїть досить гостро, адже крім норм...
28.08.2025
Спецпроєкт «Резерви: формування, облік, оптимізація та податкові ризики»
Питання резервів – одне з найбільш недооцінених у бухгалтерському обліку. Останнім часом з огляду на прямий вплив на податкові наслідки та прискіпливу увагу податківців це питання набуло особливої актуальності. А свіжа судова практика підтверджує, що можна дорого заплатити за неформування резе...
25.09.2025
Спецпроєкт «Статутний капітал ТОВ: оформлення та облік»
Статутний капітал – один із ключових показників, що характеризують надійність товариства з обмеженою відповідальністю. Це не лише юридична формальність, а й важливий маркер для контрагентів, банків і податкових органів. Саме тому ТОВ та його інвесторам необхідно виважено підійти до питань форм...
Нове
14.11.2019
Спецпроєкт «Довідник бухгалтерських проведень»
Довідник бухгалтерських проведень: АГРО ➤ БЮДЖЕТ ➤ КОМЕРЦІЯ Закінчується фінансовий рік, і незабаром бухгалтери підбиватимуть остаточні підсумки роботи підприємств за рік, порівнюватимуть доходи та витрати звітного періоду та визначатимуть фінансовий результат. Фінансовий результат госпдіяльності с...
Кращі матеріали