Уряд схвалив Стратегію продовольчої безпеки до 2027 року
Кабмін прийняв розпорядження «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації».
Стратегія продовольчої безпеки України до 2027 року містить три ключові цілі:
- наповнення ринку агропродукції. Передбачена підтримка виробників, зокрема органічної продукції. Поступове заміщення імпорту і відновлювлення підприємств харчової промисловості;
- забезпечення доступності продовольства для всіх груп населення України. Зменшення частки продовольства в структурі витрат українців;
- посилення продовольчої безпеки. Наповнення державних резервів продуктами, створення системи моніторингу продовольчої безпеки, пріоритетне розмінування сільгоспземель, адаптації до змін клімату та інше.
Досягнення визначених Стратегією цілей передбачається двома етапами:
- перший етап (2024–2026 роки) – формування та здійснення заходів підтримки виробників, спрямованих на розвиток галузей агропромислового комплексу, зокрема, виробників органічної продукції;
- другий етап (протягом 2027 року) – відновлення підприємств харчової промисловості на рівні об’єднаних територіальних громад, адміністративно-територіальних одиниць та держави в цілому.
Реалізація Стратегії дасть можливість сформувати стійку до загроз систему продовольчої безпеки держави; створити умови для продовольчої незалежності країни і сталого розвитку аграрного сектору економіки; забезпечити повноцінний доступ населення до безпечних харчових продуктів у достатній кількості.
Стратегія розроблена Мінагрополітики та продовольства з метою реалізації Стратегії національної безпеки України, затвердженої Указом Президента від 14.09.2020 № 392/2020, та на виконання Указу Президента від 30.09.2019 № 722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року».
Мінагрополітики
Приєднуйтесь до Uteka у Telegramm
Коментарі до матеріалу