Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Пільга з ПДВ для постачань будівельно-монтажних робіт: роз’яснення в УПК від 09.08.2024

Головне

19.08.2024 113 0 0

Пунктом 197.15 Податкового кодексу (далі – ПК) передбачено, що від обкладення ПДВ звільняються операції з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти. Але на практиці щодо застосування цієї пільги виникало багато запитань. Тому наказом Мінфіну від 09.08.2024 № 397 було затверджено Узагальнюючу податкову консультацію (далі – УПК № 397), де було дано відповіді на ці запитання, які ми проаналізуємо. А почнемо із термінології. 

Зверніть увагу! В УПК № 397 податківці наводять визначення термінів не тільки з ПК, а і з інших законодавчих актів. І при цьому нагадують, що інші терміни, визначення яких немає в ПК, застосовуються в кодексі у значенні, встановленому іншими законами. Наприклад, це стосується терміна «будівництво». Також нагадаємо, що визначення поняття «доступне житло» наведено в п. 1 ст. 4 Закону від 25.12.2008 № 800-VI (далі – Закон № 800): це житлові будинки (комплекси) та квартири, що будуються за державної підтримки.  

Які об’єкти належать до житла? 

Об’єкти житлової нерухомості – це будівлі, зареєстровані згідно із законодавством як об’єкти житлової нерухомості, дачні та садові будинки (пп. 14.1.129 ПК). 

Тобто у п. 197.15 ПК, яким встановлено ПДВ-пільгу, йдеться не тільки про житлові будинки у загальному розумінні, а і про житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості (відповідь на питання № 2 УПК № 397). 

Що вважається будівництвом? 

Під поняттям «будівництво» слід розуміти не тільки нове будівництво, а і реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт об’єкта будівництва (ст. 1 Закону від 17.02.2011 № 3038-VI). 

Отже, від обкладення ПДВ звільняються постачання замовнику будівельно-монтажних робіт з нового будівництва житла, а також робіт з реконструкції житла, реставрації житла та капітального ремонту житла, якщо оплата таких робіт відбувається за рахунок державних коштів – про це прямо сказано у п. 197.15 ПК (відповідь на питання № 3 УПК № 397). 

Майте на увазі! Умовою застосування ПДВ-пільги при постачанні будівельно-монтажних робіт з будівництва житла є оплата таких робіт державними коштами. 

Хто має право на таку пільгу? 

Умова про оплату будівельних робіт державними коштами означає, що такі кошти мають надходити безпосередньо на рахунок виконавця таких робіт. 

Державна підтримка будівництва (придбання) доступного житла здійснюється за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів (п. 7 ст. 4 Закону № 800). Податківці роз’яснювали, що застосовувати податкову пільгу, встановлену п. 197.15 ПК, мають право лише ті суб’єкти господарювання – платники ПДВ, які є забудовниками та визначені виконавцями регіональної цільової програми будівництва у відповідному регіоні і безпосередньо здійснюють будівельно-монтажні роботи. 

Чи мають право на ПДВ-пільгу субпідрядники?  

Субпідрядники, які виконують роботи для забезпечення будівництва житла за державні кошти за договорами, укладеними з генпідрядником, застосовують пільгу відповідно до п. 197.15 ПК тільки в разі, якщо оплата за такі роботи здійснюється за кошти державного та/або місцевого бюджетів та надходить безпосередньо на рахунки субпідрядників з відповідного рахунку, відкритого у Державній казначейській службі України (відповідь на питання № 8 УПК № 397). 

Тобто якщо субпідрядник отримує кошти не напряму з бюджету, а від генпідрядника, то він не має права на пільгу навіть у тому випадку, коли ці кошти надходять генпідряднику з бюджетного рахунку. Для права на пільгу державні кошти мають надходити субпідряднику з бюджету. 

Чи компенсуються генпідряднику суми сплаченого ПДВ? 

Ситуація. Генпідрядник замовляє субпідряднику виконання певного обсягу робіт та оплачує їхню вартість з урахуванням ПДВ. Або генпідрядник придбає з ПДВ товари, необоротні активи, які він використовує в процесі будівельно-монтажних робіт з будівництва житла.  

Запитання: чи зобов’язаний замовник будівництва доступного житла та житла, що будується за державні кошти, компенсувати генеральному підряднику витрати на сплату ПДВ? 

Відповідь: вартість товарів, послуг, необоротних активів, що придбаються генпідрядником для операцій постачання відповідно до п. 197.15 ПК, включається до собівартості будівельно-монтажних робіт і відповідно компенсуються замовником (відповідь на питання № 7 УПК № 397). 

Чи потрібно генпідряднику нараховувати так звані компенсуючі зобов’язання? 

Пільга, передбачена п. 197.15 ПК, не містить спеціальних умов, тому до операцій, про які йдеться у цьому пункті, застосовуються загальні норми, передбачені ПК. 

Тобто якщо придбані з ПДВ товари, роботи, послуги використовуються повністю або частково в неоподатковуваних операціях, то генпідрядник має нараховувати зобов’язання за ПДВ або на підставі п. 198.5 ПК (якщо такі придбання використовуються тільки в неоподатковуваних операціях), або на підставі п. 199.1 ПК (якщо такі придбання використовуються частково в оподатковуваних і частково в неоподатковуваних операціях). Так пояснюється у відповіді на питання № 6 УПК № 397. 

Чи має право генпідрядник відмовитися від ПДВ-пільги? 

Ні, генпідрядник будівництва за державні кошти не має такого права, це прямо передбачено п. 30.4 ПК. Справа в тому, що пільга з ПДВ надається не платнику, а на операцію. І якщо платник ПДВ здійснює операцію, яку нормами ПК звільнено від обкладення ПДВ, то він зобов’язаний застосовувати пільгу. 

Тому якщо при постачанні будівельно-монтажних робіт з будівництва житла, що будується за державні кошти, було нараховано податкові зобов’язання з ПДВ, їх потрібно відкоригувати. 

Як це зробити, податківці пояснюють у відповіді на питання № 5 УПК № 397. Для цього потрібно: 

  • повернути замовнику суму попередньо нарахованого ПДВ;  
  • скласти розрахунок коригування (далі – РК) до податкової накладної (далі – ПН), яку було оформлено з нарахуванням ПДВ. Тип причини коригування «103», тобто дані такої ПН анулюються. Такий РК підлягає реєстрації в ЄРПН замовником; 
  • скласти та зареєструвати в ЄРПН нову ПН на пільгову операцію (з позначкою «Без ПДВ»). 

Важливий нюанс! У цьому випадку не можна виправити помилку за допомогою тільки РК, треба також складати нову ПН. Адже на операції, що обкладаються ПДВ, і на операції, які звільнено від оподаткування, оформлюються окремі ПН.  

Тому помилкова ПН скасовується за допомогою РК з типом причини «103» і оформлюється нова ПН датою виникнення податкових зобов’язань. А це означає, що у генпідрядника може виникнути штраф за несвоєчасну реєстрацію такої ПН. 

Також слід пам’ятати, що оформити РК до ПН можна тільки протягом 1 095 днів із дати оформлення ПН (п. 192.1 ПК). І коли цей строк сплине, то зареєструвати РК в ЄРПН вже не вийде, а отже, генпідрядник не зможе відкоригувати свої зобов’язання. А повернути суму ПДВ замовнику йому все одно доведеться. 

Також нагадаємо, що датою виникнення податкових зобов’язань у разі отримання плати за роботи за рахунок бюджетних коштів є дата отримання таких коштів (п. 187.7 ПК). 

Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка журналу «БАЛАНС» 


Приєднуйтесь до Uteka у Telegramm

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали