Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Гігієнічні вимоги під час виробництва та обігу продуктів тваринного походження

21.11.2022

15 листопада Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 жовтня 2022 року № 813, яким затверджено Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження. Документ імплементує вимоги Регламенту Європейського Парламенту та Ради ЄС (№ 853/2004 від 29 квітня 2004 року) та дає змогу виконати норми ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Завдяки встановленим гігієнічним вимогам буде забезпечено підвищення рівня безпечності харчових продуктів тваринного походження та рівня громадського здоров’я. Крім того, вдасться досягти добросовісного та конкурентного середовища в сфері виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження.

Гігієнічні вимоги застосовуються до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють експорт до країн ЄС або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту, починаючи з дня набрання чинності наказу.

До всіх інших операторів ці вимоги будуть застосовуватися через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

Гігієнічні вимоги поширюються на виробництво та обіг таких харчових продуктів тваринного походження:

  • м’ясо свійських копитних тварин, зайцеподібних, диких тварин та диких тварин, вирощених на фермі;
  • подрібнене (січене або рублене) м’ясо (м’ясний фарш), м’ясні напівфабрикати та м’ясо механічного обвалювання, крім м’яса птиці та продукції з неї, вимоги до яких затверджені наказом МОЗ від 06 серпня 2013 року № 694;
  • м’ясні продукти;
  • живі двостулкові молюски, живі голкошкірі, живі кишковопорожнинні та живі морські черевоногі;
  • рибні продукти;
  • яйця та яєчні продукти;
  • жаб’ячі лапки та равлики;
  • топлені тваринні жири та шкварки;
  • оброблені шлунки, міхури та кишки;
  • високоочищені хондроїтин сульфату, гіалуронова кислота, інші гідролізовані хрящові продукти, хітозан, глюкозамін, сичужний фермент, риб’ячий клей та амінокислоти;
  • желатин та колаген.

Гігієнічні вимоги не поширюються на:

  • виробництво та обіг композитних продуктів;
  • первинне виробництво для особистого використання первинної продукції;
  • виробництво, зберігання та інше поводження з харчовими продуктами тваринного походження для особистого споживання;
  • прямі поставки виробником невеликих обсягів первинної продукції кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають її безпосередньо кінцевим споживачам;
  • поставки невеликих обсягів туш диких тварин та/або м’яса диких тварин мисливцями та/або користувачами мисливських угідь безпосередньо кінцевим споживачам та/або локальним закладам роздрібної торгівлі, що постачають їх безпосередньо кінцевим споживачам;
  • роздрібну торгівлю харчовими продуктами тваринного походження, крім винятків передбачених цими гігієнічними вимогами.

Документом також встановлено чіткі вимоги до температурних режимів та умов транспортування м’яса. Крім того, затверджено фізико-хімічні та органолептичні характеристики для топлених тваринних жирів.

https://www.kmu.gov.ua 

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
01.07.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (текст наказу від 16.06.2025) Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки У Резерв+ з’являться нові можливості отримати автоматичну відстрочку Уряд затвердив зміни до Порядку нарахування Є...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
17.04.2025
З 16.04.2025 почали діяти терміни зберігання документів щодо військового обліку
Більше за темою: Накази та розпорядження: основні терміни, види і строки зберігання Строки зберігання первинних документів збільшено: чи вплине це на строки давності для перевірок Міністерство юстиції наказом від 14.03.2025 № 748/5 затвердило зміни до Переліку типових документів, що створюють під ...
Нове
01.07.2025
В Україні можуть змінити підходи до оцінювання майна
Більше за темою: Оренда комунального майна: нюанси укладення договору Унесення права користуванням майном до складеного капіталу фермерського господарства Адміністративний арешт майна платника податків: підстави та порядок накладення У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про оцінку майна (р...
01.07.2025
Держстат затвердив форму статистичного спостереження № 1-послуги (квартальна) «Звіт про обсяги реалізованих послуг»
Форма вводиться в дію, починаючи зі звіту за І квартал 2026 року. Більше за темою: Чи буде штраф за несвоєчасне подання статистичних звітів? Відповідно до ст. 5, 18, 26 Закону від 16.08.2022 № 2524-IX «Про офіційну статистику» та п. 4 Положення про Державну службу статистики України, за...
01.07.2025
Затверджено форми статистичного спостереження про надходження молока для отримання з нього молочних продуктів
Форма № 13-заг (місячна) «Звіт про надходження молочної сировини на перероблення й отримання з неї молочних продуктів» вводиться у дію, починаючи зі звіту за січень 2026 року. Форма № 13-заг (річна) «Звіт про надходження молочної сировини на перероблення й отримання з неї...
Кращі матеріали