Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (11.09-15.09.2023)

18.09.2023 270 0 0

Зміни в законодавстві з 11 по 15 вересня 2023 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Роз’яснення ЗСУ щодо взяття на військовий облік жінок певних професій

Законом встановлюється, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних. Сухопутні війська ЗСУ надали роз'яснення з цього питання. Подробиці - на Uteka.

Чи буде скасовано мораторій на перевірки з 1 жовтня? - відповідь Гетманцева

Законопроєкт № 10016 швидше за все буде прийнятий з 01 листопада цього року, так як на даний момент цей законопроєкт ще не виносився на розгляд Комітету.

ДПС щодо військовозобов’язаних надавитиме Міноборони відомості від роботодавців

Мінфін і Міністерство оборони України спільним наказом від 21.08.2023 р. №494/446 (зареєстровано в Мінюсті  05.09.2023 р. за №1564/40620) затвердили Порядок електронної інформаційної взаємодії Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів і Державного реєстру фізичних осіб - платників податків. Подробиці - на Uteka.

Важливо:

Мінфін планує зміни в Порядок функціонування Е-кабінету

Державною податковою службою України оприлюднено проєкт наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до Порядку функціонування Електронного кабінету», розроблений з метою розширення переліку податкової інформації, яку за попередньо наданою згодою платника податків у визначеному ним обсязі може бути надано контрагенту. Подробиці - на Uteka.

Чи можна виплатити зарплату фіндопомогою чи внесками до статутного фонду?

В ГУ ДПС в Івано-Франківській області інформують, що обмежень стосовно використання готівки, яка надійшла в касу, зокрема, в результаті отриманої/повернутої фінансової допомоги, внесків до статутного фонду, для виплати заробітної плати діючим законодавством не встановлено.

Якщо не згодні з мінімальним податковим зобов'язанням, отриманим від податкової, - проведіть звірку

ГУ ДПС у Вінницькій області інформує, що у разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним мінімальним податковим зобов'язанням та/або розрахованою у відповідному ППР сумою річного податкового зобов'язання з ПДФО такий платник податку має право у порядку, встановленому ст. 42 Податкового кодексу України, протягом 30 днів з дня вручення ППР звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних.

Який порядок видачі готівкових коштів з каси підприємства?

Відповідно до абзацу другого п. 26 розд. ІІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148, видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами (додаток 3 до Положення № 148) або видатковими відомостями. Подробиці - на Uteka.

Актуально:

Нагадуємо про оновлену форму звітності з ПДВ

Наказом Мінфіну № 256 внесено зміни до:  

  • форми податкової накладної та Порядку її заповнення, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 січня 2016 року за № 137/28267 (зі змінами);  
  • форм податкової звітності з податку на додану вартість та Порядку їх заповнення і подання, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29 січня 2016 року за № 159/28289 (зі змінами).  

Встигніть своєчасно подати копії документів та письмові пояснення, необхідні для прийняття рішення про реєстрацію ПН/РК до ПН в ЄРПН

В ЗІР податківці нагадали, що п.201.1 ст.201 ПК передбачено, що на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПК термін.

НБУ скасовує фіксований курс долара в Україні

НБУ має намір повернутися до гнучкого курсу долара, таким чином відмовившись від фіксованого, який зараз становить 36,56 грн.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали