Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (07.11-11.11.2022)

14.11.2022 285 0 0

Зміни в законодавстві з 7 по 11 листопада 2022 року

Про що треба знати на цьому тижні?

Як працюємо та відпочиваємо у листопаді 2022 року

У листопаді українців чекають офіційні вихідні дні, які припадають на суботу та неділю. Додаткові вихідні з нагоди державних свят у листопаді не передбачені через військовий стан.

До 19 лютого 2023 року можуть продовжити воєнний стан та загальну мобілізацію: законопроекти

Як повідомив Я. Железняк, з високою долею ймовірності продовження буде знову на 90 днів (тобто до 19 лютого 2023 року). Наразі тексти законопроєктів відсутні. Прийняти їх мають, зі слів нардепа, на найближчому пленарному засіданні.

Європарламент схвалив «транспортний безвіз» між ЄС та Україною

Угода почала діяти ще до завершення ратифікаційних процедур - після підписання в Ліоні в червні 2022 року. Вона скасовує для українських перевізників необхідність отримувати дозволи для виконання двосторонніх і транзитних перевезень територією ЄС.

Запрацював офіційний сайт проекту єРобота

В Україні почав працювати офіційний сайт проекту єРобота. Відтепер кожен може отримати повну інформацію про умови надання грантів для старту або розвитку власної справи. Сайт працює на базі порталу Дія.

Зміни, які очікують рибну галузь

Основна новела змін, що готуються, – введення загальнодержавної електронної системи управління рибною галуззю. Тобто по суті кожен суб’єкт господарювання матиме свій електронний кабінет, щоб офіційно та легально здійснювати ту чи іншу господарську діяльність або вилов риби.

Важливо:

Трудові зміни внесені Законом № 2682-IX: роз’яснює ДПС

06.11.2022 набрав чинності Закон України 18 жовтня 2022 року № 2682-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану,  та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю». Подробиці на Uteka.

Форма подання письмових пояснень / скарг на рішення комісії та копій документів при зупиненні реєстрації ПН/РК в ЄРПН

Повідомлення про подання пояснень та копій документів / скарги на рішення комісії та копії документів при зупиненні реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних подаються до контролюючого органу в електронному вигляді у форматі ХМL. Коди форм вказано на Uteka.

Податкові новації: особливості оподаткування податком на прибуток

Особливості оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з першого продажу за договорами купівлі-продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості встановлені п. 141.12 ст. 141 Податкового кодексу України. Подробиці на Uteka.

Актуально:

Що робити, якщо не формується електронний лікарняний?

Якщо людина виявила некоректні, на поточний момент, відомості у своїй обліковій картці (прізвище, ім’я, по батькові; реєстраційний номер облікової картки платника податків; дата народження, місце народження; стать; громадянство; серія та номер паспорта; адреса місця проживання тощо), вона може подати до територіального органу Фонду або через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Фонду анкету застрахованої особи для внесення змін або уточнення даних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та підтверджуючі документи. Зміни, уточнення даних будуть внесені до облікової картки протягом  п’яти днів.

Колдоговір може передбачати збереження за мобілізованими працівниками середнього заробітку: роз’яснення Держпраці

З дня набрання чинності Закону № 2352-IX за працівниками, призваними (прийнятими) до дня набрання чинності Законом № 2352 на військову службу, слід зберігати лише місце роботи (посаду). Колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.

Порядок списання підприємствами знищеного або зіпсованого майна у зв’язку із війною: роз’яснення від Мінфіну

Щодо питань, пов’язаних з порядком списання підприємствами знищеного або зіпсованого майна у зв’язку із російською збройною агресією проти України, Міністерством фінансів України на запит ДПС надано роз’яснення листом від 10.10.2022 № 41010-06-62/23254.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали