Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Дотримання санітарних норм при продажі напоїв: нагадування від Держпродспоживслужби

Роз’яснення
12.06.2025

У перші літні спекотні дні значно підвищився попит на прохолодні напої. Охолоджена мінеральна вода, квас, лимонад, коктейлі тощо миттєво зникають з полиць магазинів.

В спеку особливо важливо подбати про безпечність напоїв, які купуєте.

Якщо мова йде про фасований товар – варто:

  • уважно вивчити обов’язкову інформацію на його етикетці (ст. 6Закону від 06.12.2018 № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»);
  • переконатись, що напій належним чином зберігається у місці продажу – при температурі від 0 до 20 °С і не під дією прямих сонячних променів.

Ці поради  стосуються і напоїв, які продаються на розлив або готуються на місці. В такому випадку обов’язкову інформацію про продукт продавець має надати на вимогу споживача.

Варто зазначити, що посуд, в який відпускаються такі напої обов’язково має бути чистим.

Наразі набуває популярності тенденція щодо відмови від одноразового посуду, особливо пластикового. Щоб зменшити кількість побутових відходів з метою збереження чистого довкілля окремі заклади пропонують напої на розлив у тару покупця.

Нагадуємо, що продавець несе повну відповідальність за дотримання гігієнічних вимог, в тому числі за належну якість і чистоту посуду, в якому відпускаються напої. І якщо чистота власного посуду споживача викликає сумніви у продавця – він має право відмовити у відпуску напоїв в цю тару.

Держпродспоживслужба

 

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
29.07.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Президент затвердив мораторій на перевірки бізнесу Оновлено правила ведення військового обліку: постанова КМУ від 16.07.2025 Оприлюднено зміни до КЗпП щодо встановлення наявності ознак трудових відносин Чи потрібно переоформлювати документи, якщо змінилася на...
20.05.2025
Актуальні рахунки для сплати податків
Інформація про реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків, а також для сплати єдиного внеску Більше за темою: Нова форма ТТН: огляд змін Мікро, мале, середнє чи велике: навіщо треба визначати розмір підприємства Затверджуємо та оновлюємо штатний розпис: правила та нюанси Сп...
21.05.2025
Критично важливі підприємства до 28 травня мають подати відповідні дані: лист Мінекономіки
Більше за темою: Перелік галузевих та регіональних нормативних актів, якими затверджено критерії визнання підприємств критично важливими в особливий період Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Мінекономіки в листі від 19.05.2025 № 27-11/37509-07 поінформу...
Нове
29.07.2025
Як діяти платнику, який став жертвою шахрайства під час ЗЕД
Займаєтеся зовнішньоекономічною діяльністю та зіштовхнулися із шахрайством? ДПС надає рекомендацію як діяти в такій ситуації! Більше за темою: Посередницькі послуги у сфері ЗЕД Взаємозалік, відступлення права вимоги, переведення боргу та прощення боргу у сфері ЗЕД Звертаємо увагу суб’єктів з...
29.07.2025
Початок відліку двох кварталів при переході єдинника третьої групи на загальну систему через наявність боргу
Коротка відповідь – з 1-го числа місяця, наступного за кварталом, в якому виник борг. Докладніше див. нижче. Більше за темою: Підприємець на загальній системі не провадить діяльність: чи потрібно йому сплачувати ЄСВ? Спецпроєкт «Підприємці на єдиному податку та загальній системі: особл...
29.07.2025
Порядок заповнення таблиці 3 Д5 до декларації з ПДВ
Розглянемо заповнення таблиці 3 додатка 5 «Розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (Д5)» до декларації з ПДВ. Більше за темою: Декларація з податку на прибуток за «особливий» річний звітний період Який поря...
Кращі матеріали