Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Дотримання санітарних норм при продажі напоїв: нагадування від Держпродспоживслужби

Роз’яснення
12.06.2025

У перші літні спекотні дні значно підвищився попит на прохолодні напої. Охолоджена мінеральна вода, квас, лимонад, коктейлі тощо миттєво зникають з полиць магазинів.

В спеку особливо важливо подбати про безпечність напоїв, які купуєте.

Якщо мова йде про фасований товар – варто:

  • уважно вивчити обов’язкову інформацію на його етикетці (ст. 6Закону від 06.12.2018 № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»);
  • переконатись, що напій належним чином зберігається у місці продажу – при температурі від 0 до 20 °С і не під дією прямих сонячних променів.

Ці поради  стосуються і напоїв, які продаються на розлив або готуються на місці. В такому випадку обов’язкову інформацію про продукт продавець має надати на вимогу споживача.

Варто зазначити, що посуд, в який відпускаються такі напої обов’язково має бути чистим.

Наразі набуває популярності тенденція щодо відмови від одноразового посуду, особливо пластикового. Щоб зменшити кількість побутових відходів з метою збереження чистого довкілля окремі заклади пропонують напої на розлив у тару покупця.

Нагадуємо, що продавець несе повну відповідальність за дотримання гігієнічних вимог, в тому числі за належну якість і чистоту посуду, в якому відпускаються напої. І якщо чистота власного посуду споживача викликає сумніви у продавця – він має право відмовити у відпуску напоїв в цю тару.

Держпродспоживслужба

 

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
09.09.2025
Топ-20 новин минулого тижня
Найбільш цікаві новини минулого тижня Унесено зміни до переліку територій бойових дій і ТОТ (накази від 15.07 та 17.07.2025) Зміни в зарплаті «підакцизних» СГ із 1 жовтня 2025 року: Закон опубліковано У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо змін у законодавстві про мобілізацію...
17.07.2025
Кабмін оновив правила визначення критичності підприємств для бронювання працівників
Порядок та Критерії, за якими бронюють працівників підприємств, знову зазнали змін. Розглянемо, кого цього разу це стосується. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у ф...
26.08.2025
Роз’яснення Мінекономіки щодо організації бронювання військовозобов’язаних: лист від 19.08.2025
Мінекономіки: лист від 19.08.2025 № 2704-20/55225-03 щодо організації бронювання військовозобов’язаних. Більше за темою: Зарплатні критерії для бронювання працівників: обчислюємо середню зарплату Строки зберігання документів з військового обліку та бронювання Бронювання у фермерському ...
Нове
12.09.2025
Яка зараз існує відповідальність за продаж підакцизних товарів за цінами нижче мінімально встановлених
Відповідальність за продаж підакцизних товарів – 100 % вартості реалізованих таких підакцизних товарів, але не менше 2 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Детальніше див. нижче. Яка відповідальність передбачена за роздрібну торгів...
12.09.2025
Як у декларації з податку на прибуток відобразити аванси з пунктів обміну валюти та особливості зарахування переплат з авансів
Покажемо, як у декларації з податку на прибуток підприємств відображаються сплачені авансові внески з пунктів обміну іноземної валюти та чи переноситься сума авансових внесків, яка перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) рік, у зменшення податкового з...
12.09.2025
Огляд справ у спорах, пов’язаних із примусовим відчуженням нерухомого майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності
Спори з питань відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності належать до актуальних і водночас складних, що зумовило зарахування їх до окрем...
Кращі матеріали