Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (25-29.10.2021)

01.11.2021 444 0 2

Облік та звітність

Чи нараховується пеня у разі несвоєчасної сплати єдиного податку ФОП першої – третьої групп?

Податкова зазначає, що у разі несвоєчасної сплати єдиного податку фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП) першої – третьої груп контролюючим органом нараховується пеня. Порядок нарахування пені встановлений ст. 129 Податкового кодексу (далі – ПК).

Як заповненити заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, якщо ФОП – платник єдиного податку планує здійснювати ЗЕД

ФОП – платник єдиного податку, яка планує здійснювати зовнішньоекономічну діяльність (ЗЕД) зобов’язанау строки, встановлені ПК, подати Заяву з позначкою «Внесення змін». Форма Заяви затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308.

При цьому у полі 6 «Місце провадження господарської діяльності», в якому повинна зазначатися інформація, зокрема щодо області, району, населеного пункту, вулиці, номеру будинку/офісу/квартири, індексу, така особа заповнює тільки графу «Область, район, населений пункт», в якій зазначається: «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)». Інші графи поля 6 Заяви не заповнюються.

Оподаткування

Чи включається до складу витрат ФОП – «загальносистемника» придбані канцелярське приладдя?

ДПС інформує, що ФОП на загальній системі оподаткування має право віднести до витрат звітного року, безпосередньо пов’язані з отриманням товарів (робіт, послуг) придбані малоцінні необоротні матеріальні активи (канцелярське приладдя та інше).

Чи включає ФОП на загальній системі оподаткування до складу витрат суму сплаченого нею роялті?

Як зазначилиподатківці, ФОП на загальній системі оподаткування не включає до складу витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів, суму сплаченого нею роялті.

ФОП на єдиному податку використовує нежитлове приміщення у підприємницькій діяльності, яке придбала у власність дружина. Чи виникає дохід у такого підприємця?

У разі якщо право власності на придбане майно зареєстроване на фізичну особу (дружину), то використовувати таке майно для здійснення підприємницької діяльності має лише власник.

При цьому зазначене майно може бути використане ФОП на єдиному податку виключнона підставі договору, укладеного з власником майна.

Чи треба ФОП з 2021 року реєструвати у податковій Книгу доходів

Ні, не треба. Наказом Міністерства фінансів України від 26 листопада 2020 року № 728 «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 579» з 01 січня 2021 року втрачають чинність форми Книги обліку доходів, Книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579 та скасованореєстрацію книг у податкових органах.

РРО/ПРРО

Чи необхідно застосовувати РРО та/або ПРРО та на яку суму проводити операції ФОП – платникам ЄП, які надають послуги за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування та агентськими договорами?

ФОП платники – єдиного податку, які надають послуги за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування та агентськими договорами, обсяг доходу яких протягом календарного року перевищив 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року, зобов’язані при провадженні своєї господарської діяльності застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ППРО) з видачею в обов’язковому порядку розрахункового документа встановленої форми на повну суму проведеної операції або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків.

При цьому, через РРО та/або ПРРО проводиться уся сума виручки, отримана за такими договорами, тобто як вартість товарів (робіт, послуг) так і сума отриманої винагороди повіреного (агента). (ЗІР, категорія 109.02)

Соціальне страхування

Як сплачується військоговий збір підприємцями

ФОП, крім тих, що обрали спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року самостійнорозраховують військовий збір в розмірі 1,5 відс. чистого оподатковуваного доходу та відображають в річній податковій декларації.

Платник зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену ним у податковій декларації про майновий стан і доходи, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої податкової декларації.

Чи заповнює рядок 09 заголовної частини Розрахунку ФОП, яка не має найманих працівників, не нараховує (не виплачує) доходи застрахованим особам, але подає додаток 4ДФ до Розрахунку, у якому відображає нараховані (виплачені) доходи на користь ФОП від здійснення нею підприємницької діяльності?

ФОП, яка не має найманих працівників, не нараховує (не виплачує) доходи застрахованим особам, але подає додаток 4ДФ до Розрахунку, у якому нараховує (виплачує) доходи на користь фізичної особи – підприємця від здійснення нею підприємницької діяльності рядок 09 «Ознака платника єдиного внеску» заголовної частини Розрахунку не заповнює. (ЗІР, категорія 103).

Чи оподатковується ПДФО та військовим збором сума допомоги по вагітності та пологах, яка виплачується ФОП з Фонду соціального страхування України?

Як роз’яснюєподаткова, дохід, отриманий ФОП, у вигляді суми допомоги по вагітності та пологах, яка виплачується з Фонду соціального страхування України, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором. (ЗІР, категорія 103.02).

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали