Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

ФОП – news (23-27.08.21)

30.08.2021 366 1 1

Дайджест корисних подій

Отримати КЕП від ДПС можливо лише пред’явивши е–паспорт з «Дії»

ДПС повідомила, що кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Інформаційно-довідковий департамент ДПС (далі – Надавач) приєднався до «Дії».

І починаючи з 23 серпня 2021 року, власникам е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон не потрібно надавати копії документів, що посвідчують особу чи її спеціальний статус, під час отримання послуг у Надавача.

Це дає можливість всім фізичним особам звернутись до Надавача для отримання кваліфікованого електронного підпису чи печатки, без надання копій паперових документів.

ФОП зможуть не застосовувати РРО – законопроект

До ВРУ поданозаконопроект від 26.08.21 р. № 5866, який вносить зміни до Податкового кодексу (далі – ПК). Законопроектом № 5866 пропонується відновити право ФОП - «єдинників»1-4 груп, незалежно від обраного виду діяльності, не застосовувати РРО при продажу товарів (надання послуг), вартість одиниці яких не перевищує розміру 1 мінімальної зарплати. Також пропонується ввести окремі види обліку доходів залежно від вартості товарів та послуг.

ДПС запустила новий онлайн сервіс Інтерактивна податкова карта України

Інтерактивна податкова карта України дає змогу в онлайн режимі у будь-який час без звернення до органів ДПС отримувати актуальну податкову інформацію щодо агрегованих показників в частині сплачених сум податкових платежів, нарахованих податкових зобов’язань, сум податкового боргу, надміру сплачених сум та суми платежів, які сплачені та будуть нараховані у наступних періодах.

Подробиці у Uteka.

Облік та звітність

ДПС роз’яснила навіщо ФОП-«єдинникам» вести облік своїх витрат

ДПС зауважила, що за наявності у фізичної особи - підприємця (далі – ФОП) документально підтверджених витрат, пов'язаних з господарською діяльністю, сума донарахованих податків та штрафних санкцій може бути максимально зменшена, що вбереже платника податків від додаткових витрат.

Чи мають право фізособи – іноземці, які зареєстровані як ФОП, застосовувати спрощену систему оподаткування?

ФОП або особи без громадянства, які зареєстровані суб’єктами господарської діяльності, можутьобрати спрощену систему оподаткування, якщо вони відповідають сукупності критеріїв, що передбачені главою 1 розділу XIV ПК.

Чи буде ФОП платником податку на прибуток у разі виплат нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України?

ФОП, у тому числі такі, що обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність є платниками податку на прибуток щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 141.4 ст. 141 ПК (п. п. 133.1.4 п. 133.1 ст. 133 ПК).

Оподаткування

ФОП на загальній системі оподаткування підтверджує витрати первинними документами

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадало, що об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб у ФОП є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП.

Чи зараховується до доходу ФОП на загальній системі оподаткування списана кредиторська заборгованість?

Якщо кредитором списуєтьсязаборгованість ФОП на загальній системі оподаткування, то сума списаної заборгованості включається до складу загального оподатковуваного доходу ФОП та оподатковується на загальних підставах.

РРО/ПРРО

Не надали чек з ПРРО покупцю: чи буде це порушенням?

У разі якщо фіскальний чек не створено в електронній формі та не надіслано споживачу в зручний для нього спосіб, то ФОП загрожує відповідальність згідно з п. 1 ст. 17 Закону № 265.

Ким вносяться зміни до програмного забезпечення ПРРО в частині формування розрахункових документів (фіскальних касових чеків), у разі внесення змін до форми та змісту таких документів?

До програмного забезпечення програмних рішень «ПРРО Каса» та «пРРОсто», які надаються Державною податковою службою на безоплатній основі, вносятьсязміни, зокрема, в частині формування розрахункових документів (фіскальних касових чеків), у разі внесення змін до форми та змісту таких документів, посадовою особою контролюючого органу.

До програмного забезпечення інших програмних (комерційних) рішень зміни вносяться їх розробниками (виробниками).

Соціальне страхування

Як отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску?

Для отриманняДовідки про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску, ФОП необхідно подати заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи за формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03.09.18 р. № 733.

Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування. У Довідці обов’язково зазначається термін її дії.

Чи звільняються від сплати єдиного внеску ФОП у зв’язку із призовом на строкову військову службу?

ФОП, призвані на строкову військову службу, сплачуютьєдиний внесок на загальних підставах, визначених ст. 7 Закону України від 08 липня 2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Коментарі до матеріалу

Відсортовано: по часу за популярністю

Всього коментарів 1

Кращі матеріали