Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Безпечність крафтових харчових продуктів: на що слід звертати увагу

Роз’яснення
03.12.2025

Крафтові або ремісничі продукти – це харчові продукти, виготовлені малими виробниками у невеликих партіях, часто за традиційними технологіями.

Точне визначення ремісничих харчових продуктів викладене в Законі від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» – це харчовий продукт тваринного походження, що має основний інгредієнт, для якого Україна є країною походження, виробляється тільки на одній потужності за власною унікальною рецептурою та/або технологією оператора ринку в обсязі не більше 1 000 кг або 1 000 л на тиждень у середньому протягом року.

При виборі крафтових (ремісничих) харчових продуктів споживачам варто звернути увагу на:

  1. Маркування. На упаковці або етикетці має бути зазначено: склад, дата виробництва, строк придатності, умови зберігання, дані про виробника, номер потужності (якщо передбачено видом діяльності). Вимоги встановлені Законом від 06.12.2018 № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
  2. Умови зберігання. Крафтові продукти часто не містять консервантів, тому особливо важливо дотримуватися температурного режиму та строків зберігання. Порушення цих вимог може становити ризик для здоров’я.
  3. Гігієна виробництва. Навіть мале виробництво повинно дотримуватися належних гігієнічних практик. Споживач може звертати увагу на чистоту місця продажу, умови транспортування, наявність належної упаковки.
  4. Скарги та захист прав. Якщо виникли підозри щодо якості чи безпечності продукції, споживач має право звернутися до територіального органу Держпродспоживслужби у своєму регіоні.

Уважність і обізнаність споживача – запорука безпечності та впевненості у тому, що обраний продукт є якісним і корисним.

Держпродспоживслужба

 

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Популярне
12.11.2025
З 1 січня 2026 року діятиме нова система КВЕД: що зараз робити бізнесу
Нова система класифікації видів економічної діяльності – розбираємось разом! Більше за темою: Зарядка електромобілів: який це КВЕД і чи потрібна ліцензія? Види діяльності: на що впливає КВЕД? Із 1 січня 2027 року Україна переходить на нову класифікацію видів економічної діяльності – NA...
08.10.2025
Оновлено Довідник умовних кодів товарів
ДПС опублікувала оновленний Довідник умовних кодів товарів. ДПС опублікувало оновлений Довідник умовних кодів товарів. Умовний код товару Назва товару 00101 житловий будинок 00102 будівля 00103 ...
29.09.2025
Оновлено План-графік проведення перевірок (26.09.2025)
ДПС внесла зміни в План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків. Більше за темою: За який період може бути проведено планову податкову перевірку з огляду на призупинення строків давності? Допуск контролюючих органів до перевірки: покроковий алгоритм дій Чи можн...
Нове
24.12.2025
Фінансова підтримка для культурних проєктів
Дедлайн подання заявок на грантову програму «Флагманські події» – 22 лютого 2026 року (18:00). Програма має на меті підтримати реалізацію проєктів із широким суспільним резонансом, які залучають значну кількість учасників та аудиторій, відображають ключові цінності української куль...
24.12.2025
Який порядок заповнення заяви за формою № 1-ОПП у разі (не)включення юрособи в Реєстр ВПП
Великі платники податків, які не обліковуються в територіальних органах ДПС, що здійснюють податкове супроводження ВПП, зобов’язані не пізніше 1 грудня поточного року подати форму № 1-ОПП з позначкою в полі «включення до Реєстру» до тероргану ДПС, що здійснює податкове супроводженн...
24.12.2025
Державний реєстр дезінфекційних засобів: актуальні дані за рік
МОЗ інформує про реєстр дезінфекційних засобів за останній рік. Про що мова та як бізнесу ним користуватися – в цьому матеріалі. Більше за темою: Прострочені ветпрепарати та інші медичні відходи на сільгосппідприємстві: особливості обліку та списання Державний реєстр дезінфекційних засобів (д...
Кращі матеріали