Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (17-21.05.2021)

24.05.2021 142 0 0

Зміни в законодавстві з 17-21 травня 2021 року

Важливі роз’яснення держорганів на 21 травня 2021 року

Документи, що набрали чинності з 17-21 травня 2021 року

Про треба знати на цьому тижні?

Президент підписав закон щодо продовження дії експортного мита на брухт чорних металів

Цей документ продовжує на п'ять років – до 15 вересня 2026 року термін дії ставки вивізного (експортного) мита 58 євро за тонну на відходи та брухт чорних металів.

Нацбанк буде вести Реєстр колекторських компаній

За новим законом, усі колекторські компанії, щоб мати можливість надавати послуги із врегулювання боргів, повинні зареєструватися у Реєстрі колекторських компаній Національного банку. Відтепер НБУ наглядатиме за діяльністю колекторських компаній та регулюватиме їхню діяльність.

Уряд запровадив граничні торговельні надбавки (націнки) на паливо на період карантину

14 травня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, якою запровадив граничні торговельні надбавки (націнки) на паливо на період дії карантину. Продавці палива повинні враховувати цю надбавку під час встановлення роздрібної ціни на пальне, що реалізується через мережу АЗС.

Парламентарії прийняли закон щодо продажу земельних ділянок через електронні аукціони

Законом удосконалено механізми і процедури продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, проведення прозорості аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок шляхом проведення аукціонів в електронній торговій системі.

Важливо:

Уточнено Порядок функціонування е-кабінету

Листування контролюючих органів із платниками податків, які подають звітність в електронній формі та/або пройшли електронну ідентифікацію онлайн в е-кабінеті здійснюється на підставі поданої заяви про бажання отримувати документ через е-кабінет.

Бухоблікові документи вдосконалюватимуться: огляд проєктів нормативних актів від Мінфіну

У травні 2021 року Мінфін оприлюднив для обговорення на своєму сайті в розділі «Законодавство/Проекти нормативно-правових актів» проєкти змін до нормативних документів із бухобліку.

Увага! Відсутність даних по формі 20-ОПП може свідчити про фіктивну діяльність

Приміщення, земля або машина є об’єктами оподаткування, про які потрібно повідомляти контролюючі органи. Звітуючи про ці об’єкти платники податків мають подавати Форму 20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність».

Держпраці проводитиме широкомасштабну компанію щодо зниження рівня незадекларованої праці

Розроблено Національний план спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. Національним планом передбачається організація роботи в два етапи – інформаційний та інспекційний.

Актуально:

Дії платника податків для отримання довідки про відсутність заборгованості

Для отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів платник подає заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів до контролюючого органу.

Які передбачені штрафи за неподання єдиної звітності?

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою вищезазначеної звітності накладаються штрафи, передбачені за порушення порядку подання інформації про фізичних осіб – платників податків, у розмірах та порядку, встановлених ст. 119 ПКУ.

ПДВ: відповідальність за нереєстрацію платником

Якщо особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала Заяву та, відповідно, не зареєструвалася як платник ПДВ, то до такої особи застосовується відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 10% суми зобов’язання, визначеного контролюючим органом самостійно за результатами проведення документальної перевірки.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали