Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Випуск: Головні бухгалтерські новини тижня (01-05.11.2021)

08.11.2021 191 0 0

Зміни в законодавстві з 01 по 05 листопада 2021 року

Важливі роз'яснення держорганів на 05 листопада 2021 року

Документи, що набрали чинності з 01 по 05 листопада 2021 року

Про що треба знати на цьому тижні?

З 8 листопада працівники, які підлягають обов'язковій вакцинації і не вакциновані, будуть відсторонені від роботи

Працівники, які підлягають обов’язковій вакцинації і не вакциновані від коронавірусу, повинні бути відсторонені від роботи з 8 листопада. Про це йдеться в постанові Кабінету Міністрів №1096 від 20 жовтня.

Законопроект про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві прийнято

Верховна Рада ухвалила законопроект № 3205-2 про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. За це проголосували 262 народні депутати. Фонд надаватиме гарантії в обсязі до 50 % непогашеної суми основного боргу та гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років.

За підробку COVID-сертифікатів депутати передбачили кримінальну відповідальність

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 321–3, яка передбачає:

  1. Встановлення відповідальності за використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 17 тисяч до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до двох років.
  2. Встановлення відповідальності за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 34 тисяч до 68 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
  3. Встановлення відповідальності за виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 85 тисяч до 170 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до трьох років».

ДПС відкоригує Положення про реєстрацію платників ПДВ

ДПС пропонує Мінфіну затвердити розроблений проект наказу «Про внесення змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість».

Умови відсторонення від роботи невакцинованих: з 8 листопада

Безпосередньо усувати працівників, які відмовляються чи ухиляються від вакцинації, будуть керівники органів прокуратури та установ, у яких ті працюють. Термін усунення діятиме доти, доки людина не вакцинується.

Важливо:

Держбюджет на 2022 рік: проект прийнято в першому читанні

2 листопада Верховна Рада України звершила процес розгляду проекту Держбюджету-2022 у першому читанні. Так, Верховна Рада прийняла постанову щодо висновків та пропозицій до проекту закону про Державний бюджет України на 2022 рік. За відповідне рішення проголосували 273 народних депутати.

Основними пріоритетами Держбюджету-2022 є:

  • забезпечення якісного рівня медицини та освіти;
  • створення інклюзивного освітнього середовища та безбар’єрного простору;
  • підтримка ветеранів; посилення обороноздатності й безпеки держави;
  • розвиток інфраструктури;
  • цифровізація.

З 1 грудня підвищується розмір мінімалки. Скільки доведеться сплатити ЄСВ?

Згідно з Законом України «Про державний бюджет України на 2021 рік» з 1 грудня підвищується розмір мінімальної заробітної плати до 6500 гривень, а отже змінюється й ставка єдиного соціального внеску . Зокрема, мінімальний розмір ЄСВ з 1 грудня становите 1430 грн (6500 х 22%).

Відсторонення від роботи через відсутність щеплення проти COVID-19: на скільки це законно роз’яснює Держпраці

Якщо роботодавець відсторонить працівника від роботи у зв’язку з відмовою вакцинуватися від COVID-19, працівник може оскаржити таке відсторонення в суді. Чинним законодавством про працю не передбачена така підстава для звільнення як відсутність у працівника щеплення від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 або відмова від вакцинації.

Актуально:

Коли застосовується ПСП за лікарняними

Сума виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) розглядається як заробітна плата платника ПДФО, то у разі її не перевищення граничного розміру загального місячного оподаткованого доходу від одного працедавця у вигляді заробітної плати, який передбачений нормами п. п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, найманий працівник має право на ПСП.

Як вручається платнику акт камеральної перевірки

Документи вважаються врученими, якщо вони надіслані платнику податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику податків (його представнику).

Типові договори для дистанційної та надомної роботи: Держпраці відповідає на запитання

Інспектори праці виклали відповіді на поширені запитання, які стосуються типових форм трудових договорів про дистанційну та надомну роботу.

Читайте нове:

Коментарі до матеріалу

Кращі матеріали