• Швидкий пошук надійних рішень
    і практичної інформації

Uteka

Я шукаю...

Де шукати:

розширений пошук
Отримайте доступ до більше 2 мільйонів готових рішень, публікацій та оглядів
Оформити
передплату

Поділ і виділ: облікові нюанси

Ольга Целуйко

13.06.2017 265 0 1

Одним із популярних способів оптимізації роботи групи дружніх підприємств є їх поділ або виділ із одного працюючого підприємства іншого. Така організація бізнесу дозволяє краще його структурувати й отримати податкову вигоду. Як виконати ці операції на практиці, розповімо в консультації.

В українських реаліях поділ великих за обсягом річних доходів підприємств на невеликі став привабливим із 1 січня 2015 року, після внесення чергових змін до ПК, у результаті яких:

  • частина підприємств на загальній системі оподаткування з річним доходом більше 20 млн грн. (далі – високодохідні) зобов'язана коригувати (як правило, у бік збільшення) об'єкт обкладення податком на прибуток на різниці, передбачені п. 138-141 ПК, а інша частина підприємств із річним доходом, що не перевищує 20 млн грн. (далі – низькодохідні), можуть цього не робити;
  • з'явилася можливість визначати об'єкт обкладення податком на прибуток на основі даних бухобліку. А бухоблік базується на застосуванні П(С)БО або МСФЗ, у яких передбачено великий перелік витрат за видами діяльності. Уміле використання бухгалтерських стандартів дозволяє зменшувати об'єкт оподаткування практично на всі реальні витрати підприємства без будь-яких штучних коригувань податкової бази;
  • наявна спрощена система оподаткування також підштовхує бізнес до дроблення.

Існує два способи дроблення бізнесу:

1) поділ підприємств, коли одне підприємство ділиться на два нових. При цьому між новими підприємствами розподіляються активи й пасиви, а батьківське підприємство припиняє свою діяльність;

2) виділ підприємства, коли зі старого підприємства виділяється нове. При цьому старе підприємство продовжує працювати поряд із новим.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали