Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 30.08.2022

30.08.2022 163 0 0

Шановні колеги!

Вже за традицією огляд нових публікацій в Uteka-Комерція цього тижня ми розпочнемо з чергових змін у трудовому законодавстві. Так 19 серпня 2022 року набув чинності Закон від 19.07.2022 № 2434-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність». Зміни внесені з метою спростити процедуру оформлення трудових відносин із працівниками для роботодавців – суб’єктів малого і середнього підприємництва. Але, на жаль, ці зміни тимчасові – застосовуються тільки в період дії воєнного стану. Ми детально розглянули, хто та як може застосовувати новації та в чому їх особливість.

Унаслідок воєнних дій у багатьох суб’єктів господарювання постраждало майно через пожежі, потрапляння бойових снарядів у будівлі, техніку, устаткування тощо. Тому зараз дуже важливо зафіксувати збитки від таких подій. Ми розглянули, якими нормативними документами слід керуватися та які дії зробити для фіксації збитків.

У багатьох платників ПДВ було заблоковано податкові накладні за період лютий – травень, які були подані на реєстрацію до 15 липня цього року. Чи може платник ПДВ відобразити податковий кредит за такою ПН у періоді її оформлення, якщо така ПН була розблокована, наприклад, у серпні? Відповідь на це запитання ви знайдете в консультації цього тижня.

Також ми розглянули, чому постачальник зараз не зможе зменшити податкові зобов’язання, якщо реєстрацію розрахунку коригування, оформленого до лютого цього року, було розблоковано в період дії воєнного стану.

Наступного тижня ми, зокрема, розглянемо:

  • чи можна зараз, у період дії воєнного стану, сплачувати за послуги у валюті;
  • яким категоріям чоловіків дозволено виїжджати за кордон;
  • чим загрожує підприємству невиплата працівникові авансу на відрядження;
  • які терміни давності щодо повернення працівником витрат на відрядження, з урахуванням нових змін до КЗпП;
  • що змінилося у формі декларації з акцизного податку;
  • чи оподатковується ПДВ за ставкою 0 % операція з передачі запчастин ЗСУ.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали