Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 30.05.2023

30.05.2023 95 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня ми розглядали низку цікавих питань.

Запити від органів ДПС щодо надання податкової інформації та підтвердних документів отримують практично всі суб’єкти господарювання. Але нерідко запит оформлено з порушенням вимог Податкового кодексу або ж запитується така інформація, яка викликає подив у суб’єкта господарювання. Чи варто відповідати на такий запит? Ми порадили, як краще вчинити у таких випадках, бо зараз за відсутність відповіді на запит передбачено штраф – і чималий. Яким є розмір штрафу та в яких випадках можуть застосувати штраф, читайте за посиланням.

Автомобіль з вантажем було зупинено представниками Державної служби України з безпеки на транспорті (далі – Укртрансбезпека). Під час перевірки було виявлено, що автомобіль не обладнано тахографом. Цей факт було відображено в акті перевірки, і Укртрансбезпека нарахувала підприємству штраф у сумі 17 000 грн. Підприємство цікавить, наскільки правомірним є застосування цього штрафу, якщо перевезення вантажу здійснювалося власним автотранспортом для власних потреб підприємства. Відповідь на це запитання ви знайдете тут: «Перевезення товарів для власних потреб: чи обов’язково мати тахограф?».

Під час воєнного стану суб’єктів господарювання було звільнено від відповідальності за порушення порядку застосування РРО та порядку проведення готівкових розрахунків. Проте законодавство зараз постійно змінюється, тому цілком імовірно, що найближчим часом звільнення від штрафів за порушення в цій сфері буде скасовано. Як можуть покарати порушників, читайте за посиланням.

Незважаючи на реалії воєнного часу, в Україні вже починають працювати літні кафе. Як правило, персонал для літніх кафе та виносної торгівлі наймають на сезон, тому ми нагадали вам загальні правила оформлення таких працівників: «Літнє кафе та виносна торгівля: як оформити персонал».

Працівник не виходить на роботу понад чотири місяці поспіль, і весь цей час інформації про причини його відсутності на роботі у роботодавця немає (п. 83 ст.36 КЗпП). Підстава для звільнення такого працівника з’явилася в роботодавців ще з 19.06.2022 – з набуттям чинності Законом від 01.07.2022 № 2352-IX. Але досі її плутають зі звільненням працівника за прогул (п. 4 ст. 40 КЗпП). У чому різниця між цими двома підставами для розірвання трудового договору, ми розглянули тут: «Звільнення в разі відсутності працівника понад чотири місяці VS звільнення за прогул».

Що таке загальновиробничі витрати, бухгалтер знає. І здавалося б, жодних проблем з обліком таких витрат не має бути. Але на практиці виникає надто багато запитань, відповіді на які не завжди лежать на поверхні. А деякі ситуації в бухобліку впливають на суму прибутку/збитку, а отже, і на об’єкт обкладення податком на прибуток. Як бухгалтеру знайти правильні рішення, читайте за посиланням.

Чимало суб’єктів господарювання, які продають товари (послуги) через Інтернет, користуються послугами різних сервісів переказу коштів, наприклад LiqPay, EasyPay, PayPong, City24, Fondy, WayForPay тощо. Оплати відбуваються безготівково, але чи потрібно проводити такі розрахунки через РРО/ПРРО? Про це ви дізнаєтеся, пройшовши за посиланням.

Наступного тижня публікації Uteka-Комерція будуть присвячені щорічним відпусткам. Ми розповімо про особливості надання відпусток у воєнний час, а також відповімо, чи можна у період воєнного стану:

  • відмовити працівнику у наданні відпустки;
  • надати відпустку відразу за 2 роки.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали