Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 09.05.2023

09.05.2023 125 0 0

Шановні колеги!

В публікаціях Uteka-Комерція цього тижня ми розглянули багато різних і цікавих питань: про умови звільнення від сплати податків на територіях ведення бойових дій; штрафи з боку Фонду захисту осіб з інвалідністю; «генераторну» пільгу; зміни у сфері укладення колдоговорів; призупинення податкових строків; отримання оплати через міжнародні платіжні системи, наприклад Payoneer. А тепер більш докладно.

З 6 травня набув чинності Закон від 11.04.2023 № 3050-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно». Цим документом оновлено умови звільнення від сплати податків, а також дозволено використовувати Перелік № 309 для визначення територій ведення бойовий дій і ТОТ. Докладний аналіз змін – у матеріалі «Нові умови застосування "воєнних" пільг зі сплати податків на землю, нерухомість та ЄП платниками четвертої групи».

З середини квітня цього року багато роботодавців почали знаходити у своєму електронному кабінеті на сайті ПФУ такий документ, як розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю. Цей факт викликав у більшості здивування та безліч запитань (адже частіше за все сума санкцій є досить великою). Законність направлення роботодавцям таких розрахунків, а також що в цій ситуації слід робити роботодавцеві, ми розглянули у матеріалі «Штрафи за недотримання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю: чи правомірні дії Фонду?». 

У зв’язку з воєнним станом багато суб’єктів господарювання змушені були призупинити чи припинити свою діяльність. Це негативно позначилося на стані ринку праці – кількість безробітних значно зросла останнім часом. Тому державою вживаються різноманітні заходи щодо стимулювання роботодавців. Так, нещодавно з’явилися два документи, які можуть зацікавити роботодавців: є можливість отримати грошову компенсацію за працевлаштування безробітних. Докладно у матеріалі «Роботодавець може отримати компенсацію за працевлаштування безробітних!». 

Нещодавно було прийнято закон, який стосується укладення колективних договорів, це Закон від 23.02.2023 № 2937-IX «Про колективні угоди та договори». І хоча він був опублікований у «Голосі України» від 14.04.2023 № 75, набуде чинності тільки через 6 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану. Але ми заздалегідь пропонуємо підготуватися до нової процедури затвердження колдоговору. Усі подробиці в матеріалі «Прийнято новий закон: що зміниться у сфері укладення колдоговорів». 

Нормами законодавства встановлено різні строки застосування пільги з ПДВ для окремих груп товарів, необхідних для відновлення енергетичної інфраструктури України. Тому зараз виникає плутанина в питаннях обкладення ПДВ операцій з імпорту таких товарів в Україну та їх постачання на території України. Розібралися з цими питаннями у матеріалі «"Генераторна" пільга з ПДВ: діє чи ні?». 

Підприємці-єдинники, реалізуючи свої послуги, товари, вдаються, зокрема, до отримання оплати через міжнародні платіжні системи, наприклад Payoneer. Чи не приховує ризики така оплата? Чи не позбудеться через це ФОП статусу єдинника? Якщо все ж це не заборонено спрощенцю, то на яку дату (зарахування в гаманець Payoneer чи коли кошти «виведено» на рахунок українського банку) та в якій сумі визначати дохід? Чи є особливості валютного контролю в таких ситуаціях? Відповіді на ці запитання знайдете в матеріалі «ФОП-єдинник та міжнародні платіжні системи: ризики та нові правила».

На період воєнного стану перебіг багатьох строків, передбачених податковим законодавством, було призупинено. Але не всіх, тому виникають запитання. Які саме строки зараз призупинені, а які – ні, докладно читайте у матеріалі «Які податкові строки зараз призупинено». 

Платник ПДВ придбаває доступ до програмного забезпечення або до хмарних сервісів: як відобразити ці операції в обліку, та чи є таки операції об’єктом оподаткування? Розбиралися у матеріалі «Придбання доступу до ПЗ або хмарних сервісів: облік у замовника».

Підприємство збирається придбати основні засоби та хоче дізнатися, які документи потрібно оформити, чи потрібно завіряти договір нотаріально, чи переходять до покупця права на земельну ділянку під нерухомістю, як відбувається перереєстрація автомобіля. На ці та інші запитання, пов’язані з документальним оформленням операцій купівлі-продажу основних засобів, – докладно відповідаємо в матеріалі «Придбання та введення до експлуатації об’єкту ОЗ: які первинні документи треба оформити».

Кожне підприємство за потреби може залучити доступні йому види інвестицій. Причому такими інвестиціями можуть бути як грошові вкладення, так і майно, наприклад основні засоби. Об’єкти ОЗ можна отримати у вигляді вкладу (внеску) до статутного або додаткового капіталу, а також на безплатній основі. Особливості обліку операцій з отримання ОЗ для перелічених варіантів розглянули в матеріалі «Отримання об’єктів ОЗ від засновників: варіанти обліку».

Публікації Uteka-Комерція наступного тижня будуть присвячені темам:

  • подання уточнюючих декларацій із плати за землю та з податку на нерухомість;
  • нові строки зберігання первинних документів;
  • як платнику реагувати на податковий запит щодо періоду, який уже перевірявся.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали