Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Комерція від 01.10.2024

01.10.2024 61 0 0

Шановні колеги!

Коротко ознайомлю вас зі змістом статей, опублікованих цього тижня в Uteka-Комерція.

Як подати до суду клопотання про поновлення процесуальних строків? Майже кожен суб’єкт господарювання хоча б раз брав участь у судовому процесі і знає, наскільки важливо дотримуватися встановлених законом процесуальних строків. Пропуск таких строків може призвести до неприємних наслідків, таких як залишення позову без розгляду або втрата права на оскарження. У статті ми розглянули порядок подання клопотання про поновлення процесуальних строків. А також як приклад навели ситуацію, коли підприємство пропустило строк оскарження рішення про відмову в реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних, оскільки тоді керівник та інші посадові особи компанії через війну перебували за кордоном. Докладніше читайте за посиланням.

Облік витрат на ремонт і поліпшення персонального комп’ютера. Як і будь-яка техніка, персональні комп’ютери із часом можуть виходити з ладу і потребувати ремонту. Крім того, з огляду на стрімкий розвиток комп’ютерних технологій, невпинне зростання обсягів інформації та складності завдань, які вирішують за допомогою комп’ютерів, така техніка швидко застаріває. Здебільшого її просто замінюють, але іноді «підтягують» до необхідної планки, замінюючи певні компоненти на більш сучасні або дообладнуючи (наприклад, додаючи модулі оперативної пам’яті, замінюючи жорсткий диск, процесор). Ми розповіли, як вести облік витрат на такі ремонтно-поліпшувальні заходи.

Як взяти участь у розгляді скарги на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК у режимі відеоконференції? Нагадаємо, що 16.06.2024 набула чинності постанова КМУ від 13.06.2024 № 703, якою було внесено зміни до Порядків, затверджених постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165, зокрема до Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних. Форму скарги наведено в додатку 1 до цього Порядку. Дізнайтеся, як треба діяти платнику ПДВ, щоб взяти участь у розгляді своєї скарги онлайн.

У якому обсязі можна зберігати пальне для генераторів без отримання ліцензії та реєстрації акцизного складу? Із 27.07.2024 набув чинності Закон від 18.06.2024 № 3817-IX «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюнової сировини, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального». Цим документом, зокрема, визначено умови, за яких суб’єкти господарювання звільняються від обов’язку отримувати ліцензію на зберігання пального, що споживається для заправлення електрогенераторної установки. Крім того, з 01.09.2024 було збільшено обсяги пального, яке можна зберігати на одному об’єкті для обслуговування генераторів, не реєструючи такий об’єкт як акцизний склад. Проте таке послаблення стосується не всіх суб’єктів господарювання. У статті ми проаналізували всі новації.

Національний кешбек: вимоги для виробників та продавців і що отримує покупець. Із 2 вересня 2024 року почалася реалізація експериментального проєкту, запровадженого на період по 31.12.2025. Проєкт реалізується шляхом надання електронної публічної послуги «Кешбек «Зроблено в Україні». Ми розповіли, за яких умов виробники можуть взяти участь у реалізації цього проєкту; як покупець може отримати кешбек і на які цілі витратити; чи підлягає оподаткуванню сума отриманого покупцем кешбеку.

Добровільне медичне страхування працівників: коли загрожує різниця з податку на прибуток? Медичне страхування працівників набуває все більшої популярності. Багато компаній пропонують його в соцпакеті. Це, без сумніву, є турботою про своїх працівників. Окрім того, колективне корпоративне страхування дешевше, ніж індивідуальне. Та й у податковому контексті є вигоди (пільги-звільнення). Проте для того щоб скористатися податковими послабленнями, для такої операції мають виконуватися певні умови. На нашу редакційну пошту надійшли цікаві запитання щодо різниці з податку на прибуток у разі порушення цих умов. Щоб оцінити можливі ризики, ми звернулися за роз’ясненням до ДПС. І ось ділимося з вами їхньою позицією (ІПК ДПС від 12.09.2024 № 4432/ІПК/99-00-21-02-02ІПК), додавши свої ремарки.

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо:

  • приклади заповнення ПН за новою формою;
  • правила виправлення помилок у декларації з податку на прибуток;
  • порядок проведення фінмоніторингу.

Корисного вам читання!

З повагою
Зінаїда ОМЕЛЬНИЦЬКА,
головна редакторка Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали