Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 08.08.2023

08.08.2023 143 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня у нас декілька публікацій присвячено оформленню цивільно-правових договорів (далі – ЦПД). Перш за все тому, що фахівці Держпраці ставляться з підозрою до укладання таких договорів і «завжди раді» визнати їх трудовими договорами. І оскільки зараз відновлюються перевірки, які проводить цей держорган, ми проаналізували законодавчі норми, роз’яснення Держпраці та судову практику 2023 року, щоб наочно пояснити вам, які правила діють у разі оформлення ЦПД та на які моменти слід звернути особливу увагу під час укладання таких договорів.

У чому принципові відмінності ЦПД від трудового договору? За якими критеріями контролюючі органи розрізняють ці види договорів? Які штрафи може нарахувати Держпраці, якщо під час перевірки ЦПД буде визнано трудовим договором? Відповіді на ці запитання ви знайдете тут.

Як скласти ЦПД так, щоб у разі перевірки його не визнали трудовим договором? Про це ви дізнаєтесь, якщо пройдете за посиланням.

Підприємство уклало із фізичною особою ЦПД на надання послуг. Чи треба повідомляти про цей факт орган ДПС? Читайте тут

Підприємство залучає фізичних осіб до виконання робіт (надання послуг) на підставі ЦПД. Чи треба перед укладанням таких договорів вимагати у фізособи військово-обліковий документ, ставити на персональний військовий облік, а також повідомляти Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки про укладання ЦПД? Відповіді тут

А чи може підприємство укласти ЦПД із неповнолітнім громадянином (16 років)? І якщо так, то чи потрібно отримувати згоду його батьків? Докладно про це читайте за посиланням.

Також на цьому тижні ми розглянули й інші теми.

Працівника переведено на нову посаду до іншого підрозділу підприємства. Як відобразити таку операцію в об'єднаній звітності з ПДФО та ЄСВ (у якому додатку)? Читайте за посиланням

Із 01.08.2023 почали діяти зміни, внесені Законом від 30.06.2023 № 3219-ІХ до Податкового кодексу , а саме: із ПК виключено п. 102.9, а дію пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ обмежено до 01.08.2023. Тобто всі раніше призупинені строки відновлюють свій перебіг. Тому ми розглянули, протягом якого строку платники ПДВ мають відобразити податковий кредит з ПДВ за податковими накладними (далі – ПН), оформленими як до 01.01.2022, так і після цієї дати, чи продовжується строк для відображення податкового кредиту на період блокування ПН та коли можна списати податковий кредит за незареєстрованими ПН. Читайте про це за посиланням. 

Працівник, за яким закріплено автомобіль підприємства, заправив авто у вихідний день чи в неробочий час. Чи будуть податківці в разі перевірки звертати увагу на те, що це відбулося саме в неробочий час, чи є податкові ризики і чи можна їх мінімізувати? Відповіді тут.

Після внесення змін до Податкового кодексу Законом від 30.06.2023 № 3219-ІХ уже не треба чекати від КМУ Переліку товарів для застосування пільги у вигляді звільнення від різниць з податку на прибуток у разі надання допомоги армії. Зміни набули чинності з 01.08.2023. Ми розглянули, що це означає на практиці, кого стосуються ці оновлення, з якої дати все, що передається ЗСУ, буде без різниць з податку на прибуток. Докладніше тут

Наступного тижня у публікаціях Uteka-Комерція ми розглянемо, зокрема, такі теми:

  • чат-бот на підприємстві: бухоблік, ПДВ, податок на прибуток;
  • зарахування зустрічних вимог: оформлення та облік.

Корисного читання!

З повагою
Зінаїда Омельницька,
головна редакторка
Uteka-Комерція

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Комерція»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права

4428 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали