Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора від 02.04.2024

02.04.2024 40 0 0

Шановні колеги!

Цього тижня ми відповіли на декілька важливих запитань.

Як повернути переплату з бюджету? На практиці платники податків доволі часто виявляють, що сплатили до бюджету податок або збір у більшій сумі, ніж було потрібно, або сплатили його не на той рахунок. Суму такої переплати платник податків може повернути, тобто отримати на свій поточний рахунок, або зарахувати в рахунок сплати інших податків і зборів. Із 16.03.2023 – з дати набуття чинності Законом від 23.02.2024 № 3603-IX – платник звільняється від відповідальності за несвоєчасну сплату податку або збору, якщо такий податок/збір було сплачено вчасно, але не на той бюджетний рахунок, і платник подав заяву на повернення переплати, зазначивши правильні реквізити. Ми розповіли платникам податків, як можна повернути гроші з бюджету у світлі останніх змін.

Як передати права на торговельну марку? Багато суб’єктів господарювання використовують у своїй діяльності торговельні марки (ТМ). Непоодинокі ситуації, коли один СГ хоче передати іншому права на використання ТМ. Ми пояснили, як укласти ліцензійний договір на право використання ТМ, а також як отримувачу відобразити ТМ в обліку – як нематеріальний актив, роялті чи витрати. Більш детально читайте у статтях за такими посиланнями: https://uteka.ua/ua/publication/comme..., https://uteka.ua/ua/publication/comme...

Як заповнити додаток Д1 до Податкового розрахунку з ПДФО та ЄСВ? Якщо у підприємства є наймані працівники або підприємством було укладено договори із фізособами на виконання робіт (надання послуг), то додаток 1 «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (Д1) обов’язково подається у складі розрахунку. Оскільки тут є багато нюансів, ми розповіли вам про всі секрети заповнення цього додатка у різних ситуаціях.

На якому рахунку обліковувати заміну акумулятора на навантажувачі? Залежно від облікової політики підприємства вартість дорогого акумулятора, придбаного для електронавантажувача, можна відображати або у складі основних засобів на субрахунку 104 «Машини та обладнання», або у складі запасів на субрахунку 207 «Запасні частини». Докладніше про це читайте за посиланням.

Повна версія доступна тільки передплатникам

Кращі матеріали