Що зробити бухгалтеру, щоб забезпечити збереження врожаю
Збирання урожаю є одним із головних етапів виробництва продукції зернових культур. І важливою тут є мінімізація втрат зерна під час його збирання, транспортування та доробки. Окрім певних управлінських та агротехнічних заходів, важливу роль у забезпеченні збереження зібраного врожаю відіграє налагоджена система документування та бухгалтерського обліку – на кожному з етапів, починаючи зі жнив та завершуючи контролем у місці зберігання врожаю.
Перевірте, чи правильно ви ведете облік випуску готової продукції з поля та операцій із сушіння та сортування зерна. У цьому вам допоможуть матеріали нашого спецвипуску.
Варіанти документального оформлення отриманого врожаю
Можливі три варіанти документального оформлення отриманого врожаю зернової продукції:
- у талонах для обліку зерна;
- у реєстрах відправки зерна та іншої продукції з поля;
- у путівках на вивезення продукції з поля.
Тому кожне сільськогосподарське підприємство вирішує на свій розсуд і обирає один із варіантів документального оформлення оприбуткування врожаю зернової продукції.
Який би спосіб документування ви не обрали, необхідно завчасно подбати про наявність бланків документів, якими підтверджуватиметься надходження зернової продукції. Перед початком збирання бланки документів нумеруються та реєструються у спеціальному журналі.
Дотримуйтеся порядку видачі первинних документів.
Первинні документи комбайнерам та водіям, які беруть участь у збиранні врожаю, видаються під підпис. Невикористані бланки пронумерованих реєстрів повертаються до бухгалтерії, про що робиться позначка в відповідному журналі із зазначенням номерів повернутих реєстрів.
Більш детально про організацію документування процесу збору врожаю з поля – в наступних публікаціях Uteka-Агро.
Збирання зернових культур: обираємо оптимальний спосіб документування
Виконання польових робіт з посіву за договором підряду: як організувати бухоблік та документування
Як оприбуткувати та оцінити побічну продукцію зерновиробництва
Відвантаження/приймання зерна: контроль ваги
Облікова проблема відображення операцій із транспортування та відвантаження/приймання зерна – це розбіжність у вазі завантаженого і розвантаженого зерна. Ці розбіжності можуть бути в допустимих межах та жодним чином не впливати на витрати підприємств чи матеріальну відповідальність, а можуть перевищувати їх із подальшим пред’явленням претензій постачальнику (чи перевізнику). Однак бухгалтерське та податкове законодавство на разі не дає єдиного розуміння, як обліковувати та оподатковувати такі вагові різниці, тому нам доводиться виявляти на практиці неоднозначні підходи до врегулювання цієї проблеми.
У консультаціях, наведених нижче, розповідаємо: як застосовувати нормативи відхилень фактичної маси доставленого зерна від зазначеної у ТТН; як передбачити в договорі постачання порядок урегулювання понаднормативних розбіжностей; як документально оформити виявлені нестачі (акти, претензії тощо); а також як відобразити нестачі товарного зерна в бухобліку постачальника та покупця.
Договір складського зберігання зерна: вивчаємо нюанси оформлення
Нестачі зерна після перевезення: як не зазнати втрат
Як заповнити вагові параметри у ТТН у разі перевезення зерна з поля на склад
Перевезення зерна з поля на елеватор: кого зазначати як вантажоодержувача в ТТН
У ТТН не зазначено габарити ТЗ: чи можна втратити податковий кредит та витрати?
Нестачі під час транспортування зерна – подія закономірна. Однак у практичній діяльності трапляються випадки, коли під час постачання сільгосппідприємством партії зерна в пункті розвантаження (на елеваторі чи іншому господарстві) виявляють, що його вага дещо вища зазначеної в товаросупровідних документах. Як бути в такому разі – розповідаємо в матеріалі «Вага зерна виявилася більшою, ніж у ТТН: оформлення, податкові наслідки та бухоблік».
Обґрунтованість величини убутку зерна під час доробки
З метою доведення якості зібраного зерна до базисних кондицій його слід доробити, тобто очистити та висушити (або на власних зерноскладах, або на елеваторі). Закономірними тут є технологічні втрати зернової маси. На відміну від убутку під час транспортування, у разі зменшення зернової маси через доробку неможливо спиратися на якісь конкретні норми, адже все залежить від якості зерна на вході. Тому застосування нормованого підходу до списання втрат тут неможливе, і в бухобліку їх визнають у повному розмірі за фактичною кількістю мертвих відходів.
Однак такі втрати зернової маси мають правильно підтверджуватися документально. У наступних консультаціях ми розповідаємо про особливості документування та обліку результатів доробки.
Як відобразити в бухобліку технологічні втрати та природний убуток зерна
Чи існують нормативи убутку зерна в результаті його доробки?
Убуток зерна під час доробки: як відобразити в бухобліку
Як сформувати облікову вартість зерна
Програма «BAS АГРО. Бухгалтерія»: облік оприбуткування продукції з поля та убутку під час доробки
Контроль маси зерна під час зберігання
Втрати зерна під час зберігання на зернових складах та зернопереробних підприємствах можна поділити на дві групи:
- нормовані – ті, які мають об’єктивний характер, тобто природні втрати зерна, що розраховуються шляхом складання біологічних (пов’язаних із життєдіяльністю зерна та продуктів його переробки, і мікроорганізмів, що знаходяться у ньому) та механічних (розпил зернового пилу під час розвантажувально-навантажувальних операцій під час приймання й відпуску зерна) втрат. Біологічні втрати розраховуються в межах етапу зберігання пропорційно до кількості днів зберігання в елеваторах, на складах та/або облаштованих для зберігання майданчиках і сапетках;
- наднормовані – ті, які виникли внаслідок безгосподарної діяльності окремих працівників або посадових осіб підприємства (псування зерна, розкрадання тощо).
Для нормованих втрат зерна на законодавчому рівні встановлено граничні розміри – норми природних втрат, що є максимально допустимою величиною втрат (див. наказ Мінагрополітики від 12.06.2019 № 316).
Саме цими документами й варто керуватися, розраховуючи граничну норму убутку.
Порядок документування та бухобліку убутку зерна під час зберігання пояснено в публікаціях далі.
Зберігання зерна на елеваторі: нюанси обкладення ПДВ у власника зерна
Як відобразити в бухобліку технологічні втрати та природний убуток зерна
Знищено сільгосппродукцію, що знаходилася на зберіганні: як оподаткувати та облікувати втрати
Як вести облік зібраного врожаю: чек-лист для бухгалтера
Чек-ліст "Технологічні втрати та природний убуток зерна: облік та оподаткування"
Нормативно-правові акти та довідкова інформація
Перелік чинних норм природного убутку ТМЦ
Наказ Мінагрополітики від 12.06.2019 № 316 «Про затвердження Норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядку розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах».
Інструкція про ведення обліку й оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затверджена наказом Мінагрополітики від 13.10.2008 № 661.
Коментарі до матеріалу