Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Чи існують нормативи убутку зерна в результаті його доробки?

Підприємство здійснює доробку зібраного зерна на власному току. Чи існують нормативи убутку маси зерна в результаті його сортування та сушіння, які слід брати до уваги для відображення втрат зерна у бухобліку?

Як відомо, доробка зерна – це сукупність технологічних операцій, спрямованих на забезпечення або поліпшення (за потреби) установлених показників якості зерна відповідно до вимог, зокрема, договору складського зберігання зерна, контракту, державних стандартів.

Після проведення всіх робіт із доробки зерна підприємство отримує два види зернової продукції: чисте зерно та зернові відходи, які залежно від вмісту в них повноцінного зерна бувають:

  • придатні (це зерновідходи І та ІІ категорій);
  • непридатні – так звані мертві зерновідходи (ІІІ категорії), у яких вміст зерна незначний, тому використати їх у виробничому процесі або реалізувати неможливо.

Отже, у бухобліку за результатами доробки зерна оприбутковують повноцінне очищене зерно та придатні до використання зерновідходи, а також списують непридатні (мертві) зерновідходи і втрати в масі через зниження вологості (усушку).

Природний убуток – це неминучі втрати кількості запасів, які виникають під час їх транспортування, у процесі зберігання та за період реалізації у пункті продажу. Зменшення зернової маси у процесі доробки не є природним убутком, оскільки відбувається за рахунок зниження вологості та смітної домішки кожної партії зерна і залежить, зокрема, від стану зерна та погодних умов, у яких відбувались жнива. Відповідно жодних норм для цього не існує. А убуток маси зерна від очистки та сушіння в бухобліку відображається за фактичними результатами доробки.

Проте з метою внутрішньогосподарського контролю за роботою сушарок та зерноочисних машин, а також за збереженістю зерна все ж можливо визначити гранично допустимі відсотки убутку маси зерна. Для цього радимо скористатися формулами, наведеними в додатку 2 до Інструкції про ведення обліку та оформлення операцій із зерном і продуктами його переробки на хлібоприймальних та зернопереробних підприємствах, затвердженої наказом Мінагрополітики від 13.10.08 р. № 661. Хоча згідно з розпорядженням КМУ від 10.03.17 р. № 166-р її скасовано, жодних нових інструкцій або рекомендацій із цього питання не прийнято.

Для зручності використання формул ми їх дещо трансформували. Отже, обґрунтованість зміни маси зерна в результаті його доробки визначається так:

а) граничний відсоток убутку в масі від зниження вологості (Хв, %) не повинен перевищувати різниці, що виходить у результаті зіставлення показників вологості до й після доробки (визначається за лабораторним аналізом) з перерахунком цієї різниці за формулою

Xв = 100 х (a – b) : (100 – b),

де а – показник вологості зерна до сушіння, %;

b – показник вологості зерна після сушіння, %;

б) граничний відсоток убутку в масі від зниження смітної домішки (Хс, %):

Хс = [(с – d) х (100 – Хв)] : (100 – d),

де с – показник засміченості зерна до сортування, %;

d – показник засміченості зерна після сортування, %.

Тоді гранична маса убутку зерна (М, ц) у процесі його доробки розраховуватиметься так:

М = Мпоч х (Хв + Хс) : 100,

де Мпоч – маса зерна до доробки, ц.

Приклад

На доробку відправлено 100 ц зерна. За даними документів про сортування та сушіння зерна на току його вологість на момент доробки становила 17 %, засміченість – 3 %. Після доробки оприбутковано 92 ц повноцінного зерна вологістю 14 %, 7 ц – придатних зерновідходів, а решта (1 ц) – мертві зерновідходи. Тобто сміттєві домішки після доробки становлять 1 % (1 ц х 100 ц : 100 %).

З метою контролю за роботою сушарок та зерноочисних машин, а також за збереженістю зерна визначимо:

а) граничний відсоток убутку в масі від зниження вологості:

Хв = 100 % х (17 % – 14 %) :
: (100 % – 14 %) = 3,49 %;

б) граничний відсоток убутку в масі від зниження смітної домішки:

Хс = [(3 % – 1 %) х (100 – 2,32 %)] :
: (100 – 1 %) = 1,97 %;

в) граничну масу убутку зерна в процесі його доробки:

М = 100 ц х (3,49 % + 1,97 %) : 100 = 5,46 ц.

Отже, у наведеному прикладі фактична втрата зерна в результаті доробки перебуває в межах допустимого значення (1

Коментарі до матеріалу
Швидка реєстрація
Будьте в курсі змін і актуальних тем, задавайте питання.
Статті за темою
18.12.2025
Як закрити звітний рік, якщо частина соняшнику залишилася незібраною? Облік та розподіл витрат на рахунку 91
У статті розглядаємо, як правильно розподіляти витрати з рахунку 91, якщо частина врожаю соняшнику залишається в полі на кінець року. Погодні умови нерідко створюють ситуації, коли частина урожаю залишається незібраною навіть наприкінці звітного періоду. Із соняшником це трапляється особливо часто, ...
17.12.2025
Як правильно обліковувати витрати на сільгосппослуги для сторонніх замовників: рахунок 23 чи 91?
У статті пояснюємо, як правильно розмежувати прямі та загальновиробничі витрати машинно-тракторного парку і обрати між рахунками 23 та 91 при виконанні робіт для власних потреб і сторонніх замовників. До редакції Uteka-Агро надійшло типове для багатьох агропідприємств запитання: як правильно обліков...
05.12.2025
Облікова політика інкубаторно-птахівничих підприємств: організаційно-технологічні та методичні аспекти
Розглянуто основні елементи облікової політики інкубаторно-птахівничих підприємств із урахуванням їхніх організаційно-технологічних особливостей, структури витрат та специфіки оцінювання результатів інкубації. Інкубаторно-птахівничі підприємства мають різні види виробництв, облік яких може мати сутт...
Популярне
16.11.2025
Облік незрілих насаджень у садівництві
Із цієї статті ви дізнаєтеся: як вести облік незрілих насаджень у садівництві, документально оформити та відобразити в обліку оприбуткування врожаю, отриманого від таких насаджень. Включення насаджень до складу незрілих Для цілей обліку багаторічними насадженнями (у нашому випадку – сад) ува...
17.11.2025
Облік сільськогосподарських багаторічних насаджень
У статті узагальнено правила класифікації, документування та бухгалтерського обліку багаторічних насаджень у сільському господарстві, включаючи порядок їх створення, введення в експлуатацію та подальшу амортизацію. Облік багаторічних насаджень у сільському господарстві має низку особливостей, оскіль...
17.11.2025
Вирощування саджанців декоративних рослин: документування та бухоблік
У статті розглянуто порядок розподілу витрат, визначення виробничої собівартості та справедливої вартості саджанців, а також особливості їх бухгалтерського обліку. Із цієї статті ви дізнаєтесь: як сільгосппідприємству організувати облік витрат на вирощування декоративних культур; як документальн...
Нове
18.12.2025
Як закрити звітний рік, якщо частина соняшнику залишилася незібраною? Облік та розподіл витрат на рахунку 91
У статті розглядаємо, як правильно розподіляти витрати з рахунку 91, якщо частина врожаю соняшнику залишається в полі на кінець року. Погодні умови нерідко створюють ситуації, коли частина урожаю залишається незібраною навіть наприкінці звітного періоду. Із соняшником це трапляється особливо часто, ...
17.12.2025
Як правильно обліковувати витрати на сільгосппослуги для сторонніх замовників: рахунок 23 чи 91?
У статті пояснюємо, як правильно розмежувати прямі та загальновиробничі витрати машинно-тракторного парку і обрати між рахунками 23 та 91 при виконанні робіт для власних потреб і сторонніх замовників. До редакції Uteka-Агро надійшло типове для багатьох агропідприємств запитання: як правильно обліков...
05.12.2025
Облікова політика інкубаторно-птахівничих підприємств: організаційно-технологічні та методичні аспекти
Розглянуто основні елементи облікової політики інкубаторно-птахівничих підприємств із урахуванням їхніх організаційно-технологічних особливостей, структури витрат та специфіки оцінювання результатів інкубації. Інкубаторно-птахівничі підприємства мають різні види виробництв, облік яких може мати сутт...
Кращі матеріали