Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Розділи:
Підрозділи:
Підрозділи:
Підрозділи:

Як відобразити в бухобліку технологічні втрати та природний убуток зерна

У чому проблема? Зібране зерно господарство очищає, сушить і зберігає. Весь цей час зерно втрачає у вазі. Бухгалтера цікавить, чи існують нормативи убутку зернової маси та як відобразити такі втрати зерна в бухобліку.

Розв’язання проблеми. У цій ситуації йдеться окремо про технологічні втрати за операціями з доробки зерна та про природний убуток унаслідок його зберігання на зерноскладі та транспортування. На відміну від убутку під час зберігання, при зменшенні зернової маси через сортування, очищення та сушіння неможливо спиратися на якісь конкретні норми, адже все залежить від якості зерна на вході. Тому застосування нормованого підходу до списання втрат тут неможливе, і в бухобліку їх визнають у повному розмірі за фактичною кількістю мертвих відходів.

Обґрунтування. Втрата маси зерна є закономірним явищем. Причиною цього є: у процесі дороблення – заходи, що проводяться з метою доведення зерна до встановлених показників якості (відбір грубого сміття, легких фракцій, пилу тощо, а також видалення надлишкової вологи); під час зберігання – сорбційні процеси, зменшення сухих речовин у процесі дихання зерна, розпилення унаслідок переміщення зернових мас у зерносховищі тощо.

Розглянемо поетапно, як утворюються такі втрати, та розповімо, як обліковувати різниці.

Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
Готові рішення
і приклади
Миттєва активація
доступу
Можливість задати
питання експерту
Щоденні
оновлення
Доступ до ексклюзивних
матеріалів
Відкритий архів
матеріалів c 2015 року
Зміст
Статті за темою
05.05.2025
Документування пасовищних кормів: методи визначення врожайності + зразки оформлення
Пасовищні корми включають зелену масу культурних, поліпшених і природних пасовищ, яка використовується на корм безпосередньо на полі (на кореню), а також скошену для заготівлі силосу, сінажу, трав’яного борошна або сіна. Від правильного документування цього процесу залежить точність облік...
28.03.2025
Розрахунок собівартості робіт, виконаних робочими кіньми
На сільськогосподарському підприємстві є робочі коні, яких використовують як живу тяглову силу, забезпечуючи перевезення вантажів і виконання різноманітних господарських завдань. Проте постає питання: як правильно розрахувати собівартість їхніх послуг, визначити калькуляційну одиницю та врахувати по...
14.03.2025
Переведення тварин з групи в групу: підстава, періодичність, облік
Для ефективного тваринницького виробництва та контролю за поголів’ям важливо окремо утримувати та враховувати тварин різних видів і статево-вікових (технологічних) груп. Це пов’язано з відмінностями в догляді, раціонах годівлі та виробничих процесах. Як правильно перевести тварин із одні...
Популярне
03.04.2025
Посадова інструкція для голови фермерського господарства
У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інструкцію для голови фермерського господарства (далі – ФГ). Зокрема, з’ясуємо, які розділи повинна мати інструкція та в якому випадку в неї слід вносити зміни. У цьому матеріалі розглянемо, як правильно скласти посадову інстру...
21.03.2025
Як ФГ визначити своїх кінцевих бенефіціарів
Юридичні особи (в т. ч. ФГ) повинні подавати інформацію про своїх кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) (або про їх відсутність). За несвоєчасне подання такої інформації передбачено штрафні санкції. Про порядок та строки такого інформування розповімо в цій статті. Юридичні особи (в т....
10.04.2025
Як прийняти нового члена до фермерського господарства
На законодавчому рівні правилам прийняття нового члена до фермерського господарства (далі – ФГ) приділено мало уваги. Водночас це одна з важливих дій, без яких не обходиться жодне ФГ. У цьому матеріалі розповімо, чим регулюється процедура прийняття нового члена до ФГ, з яких етапів вона склада...
Нове
05.05.2025
Документування пасовищних кормів: методи визначення врожайності + зразки оформлення
Пасовищні корми включають зелену масу культурних, поліпшених і природних пасовищ, яка використовується на корм безпосередньо на полі (на кореню), а також скошену для заготівлі силосу, сінажу, трав’яного борошна або сіна. Від правильного документування цього процесу залежить точність облік...
28.03.2025
Розрахунок собівартості робіт, виконаних робочими кіньми
На сільськогосподарському підприємстві є робочі коні, яких використовують як живу тяглову силу, забезпечуючи перевезення вантажів і виконання різноманітних господарських завдань. Проте постає питання: як правильно розрахувати собівартість їхніх послуг, визначити калькуляційну одиницю та врахувати по...
14.03.2025
Переведення тварин з групи в групу: підстава, періодичність, облік
Для ефективного тваринницького виробництва та контролю за поголів’ям важливо окремо утримувати та враховувати тварин різних видів і статево-вікових (технологічних) груп. Це пов’язано з відмінностями в догляді, раціонах годівлі та виробничих процесах. Як правильно перевести тварин із одні...
Кращі матеріали