Як відобразити в бухобліку технологічні втрати та природний убуток зерна
У чому проблема? Зібране зерно господарство очищає, сушить і зберігає. Весь цей час зерно втрачає у вазі. Бухгалтера цікавить, чи існують нормативи убутку зернової маси та як відобразити такі втрати зерна в бухобліку.
Розв’язання проблеми. У цій ситуації йдеться окремо про технологічні втрати за операціями з доробки зерна та про природний убуток унаслідок його зберігання на зерноскладі та транспортування. На відміну від убутку під час зберігання, при зменшенні зернової маси через сортування, очищення та сушіння неможливо спиратися на якісь конкретні норми, адже все залежить від якості зерна на вході. Тому застосування нормованого підходу до списання втрат тут неможливе, і в бухобліку їх визнають у повному розмірі за фактичною кількістю мертвих відходів.
Обґрунтування. Втрата маси зерна є закономірним явищем. Причиною цього є: у процесі дороблення – заходи, що проводяться з метою доведення зерна до встановлених показників якості (відбір грубого сміття, легких фракцій, пилу тощо, а також видалення надлишкової вологи); під час зберігання – сорбційні процеси, зменшення сухих речовин у процесі дихання зерна, розпилення унаслідок переміщення зернових мас у зерносховищі тощо.
Розглянемо поетапно, як утворюються такі втрати, та розповімо, як обліковувати різниці.
Повна версія доступна тільки передплатникам
Підпишіться на онлайн сервіси для бухгалтерів та кадровиків Uteka. Отримайте повний доступ бібліотеки безпечних рішень, які роблять вашу роботу ефективнішою.
Що входить в передплату?
і приклади
доступу
питання експерту
оновлення
матеріалів
матеріалів c 2015 року