Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 30.05.2023

30.05.2023 96 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Цього року багато сільгосптоваровиробників отримали насіння та добрива від міжнародних організацій. Бухгалтера цікавить, передусім: як та за якою ціною оприбуткувати цю гуманітарну допомогу; коли визнавати дохід від її отримання; як вплине ця допомога на статус платника єдиного податку четвертої групи. Про це ми розповімо в Uteka-Агро цього тижня (Гуманітарна допомога сільгоспвиробникам: як оподаткувати та облікувати).

Платники єдиного податку четвертої групи, в яких є сільгоспугіддя на території ведення активних бойових дій або на тимчасово окупованій території, мають право не сплачувати єдиний податок за такі угіддя завдяки Закону від 11.04.2023 № 3050-ІХ. Докладний аналіз норм цього Закону ви знайдете в наших попередніх матеріалах. Цього разу Uteka-Агро пояснює, як єдинникам подати уточнюючу декларацію і зменшити нарахування єдиного податку за 2022-й та 2023 рік («Воєнні» пільги для єдинників четвертої групи: як подати уточнюючу декларацію за 2022 рік).

Протягом останнього року підхід до ліцензування пального з боку держави змінювався – від повної «амністії» на воєнний час до активізації перевірок. Тож актуальність питання отримання ліцензії на пальне не зникає, і, з огляду на посилений контроль держави, з липня 2023 року слід очікувати пожвавлення перевірок у цій сфері. У Uteka-Агро розповідаємо, в яких випадках та за якою процедурою суб’єкт господарювання може отримати ліцензію на зберігання пального для власних потреб, а також як вносити зміни до ліцензії («Як отримати ліцензію на зберігання пального для власних потреб у 2023 році», «Як переоформити та внести зміни до ліцензії на зберігання пального»).

Укладання трудових договорів з особами з інвалідністю та трудові відносини з ними мають низку особливостей. Адже для таких осіб законодавством передбачено певні пільги та гарантії. Про те, що має знати роботодавець, приймаючи на роботу такого працівника, читайте в матеріалі «Особливості прийняття на роботу та трудових відносин з особами з інвалідністю».

У рубриці «Галузевий бухгалтерський облік» – нова стаття «Прострочені ветпрепарати та інші медичні відходи на сільгосппідприємстві: особливості обліку та списання». Ми розповідаємо, як правильно провести списання прострочених, зіпсованих ветеринарних препаратів, їх залишків, а також відходів, утворених після використання ветпрепаратів. А також з’ясовуємо, чи нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ та сплачувати екоподаток.

Серед іншого, розглянемо інші не менш актуальні теми та ситуації із практики:

Матеріали Uteka-Агро наступного тижня будуть присвячені таким темам:

  • як узаконити збудовані на власній землі споруди;
  • звільнення працівника в разі його відсутності понад чотири місяці поспіль та звільнення за прогул;
  • фактичні перевірки ДПС;
  • нарахування та облік відпусткових.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія Станкевич,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук 

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали