Підписуйся на інформаційну страховку бухгалтера
Підписатися

Слово редактора Uteka-Агро від 24.10.2023

24.10.2023 85 0 0

Вітаю, шановні колеги!

Земельне законодавство зазнає постійних змін. Тож редакція Uteka-Агро допомагає вам не втрачати «нормативно-правової» пильності у правовідносинах із власниками земельних ділянок. Зокрема, цього разу ми говоримо про поновлення договорів оренди землі. У публікації розглядаємо дії орендаря в разі, якщо закінчився строк договору оренди землі та якщо орендодавець не бажає укладати договір оренди на новий строк.

Тему внесення права користування майном до статутного (складеного) капіталу (СК) ми висвітлювали неодноразово. Таке майно не вибуває з власності учасника ТОВ/члена ФГ, який його передав. Тобто із припиненням участі/членства в юрособі власник майна має отримати його назад. Тому юрособа, яка приймає право користування як вклад у свій СК, зможе лише користуватися цим майном у своїй діяльності. Який шлях мають пройти учасники цих відносин та які документи оформити в разі виходу учасника ТОВ/члена ФГ, ви довідаєтеся тут.

ФГ уклало із закладом освіти договір про спільну діяльність, відповідно до якого на земельній ділянці, що належить закладу на праві постійного користування, провадиться діяльність із спільного вирощування сільгосппродукції. Чи повинне ФГ відображати цю ділянку в декларації з єдиного податку платника четвертої групи? На це питання відповідаємо в матеріалі.

Наступна публікація – для підприємств, необоротні та оборотні активи яких перебувають на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій (чи можливих бойових дій) і через це тимчасово не можуть використовуватися підприємством у господарській діяльності. Ці активи тимчасово втрачають свою корисність для підприємства, а тому в бухобліку доцільно відобразити їх втрату корисності (для необоротних активів) та знецінення (запасів). Національні стандарти бухобліку дозволяють це зробити і встановлюють відповідні механізми обліку. Як саме, розглядаємо в консультації.

За загальним правилом, покупець має право на податковий кредит на підставі податкової накладної (ПН), яка зареєстрована в ЄРПН та відповідає даним первинних документів. Але іноді постачальники нехтують своїм обов’язком вчасно реєструвати ПН або відмовляються виправити помилки, яких вони припустилися в ПН. Що тоді робити покупцеві? Як він може вплинути на постачальника? Якщо перемовини не допомагають, у покупця залишається єдиний варіант – подати на такого постачальника скаргу за формою з додатка 7 до декларації з ПДВ. Ми розповідаємо, чи допоможе скарга покупцеві врятувати свій податковий кредит, коли її можна подати та як заповнити.

Питання працевлаштування осіб з інвалідністю є важливим для суспільства, особливо в умовах війни. Проте на практиці роботодавцям, попри бажання, не завжди вдається виконати вимоги Закону від 21.03.1991 № 875-XII, а звільнення від штрафів не передбачено. Ми розповіли, як оскаржити в судовому порядку несправедливе, на погляд роботодавця, накладення адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.

Підприємства, що зберігають вирощені овочі на складі, мають правильно обліковувати витрати, пов’язані з таким зберіганням. Коли такі витрати можна включити до первісної вартості продукції, а коли – обліковувати у складі витрат періоду, ми розповідаємо в цій публікації.

Триває період проведення щорічної інвентаризації. Інвентаризація більшості об’єктів обліку здійснюється за загальними правилами, проте є й такі, інвентаризація яких має специфічний «окрас». Це, зокрема, пальне. На що треба звернути увагу сільгосппідприємству під час інвентаризації пального в резервуарах (цистернах), читайте в ексклюзивному матеріалі «Інвентаризація пального на складах сільгосппідприємства: правила».

Наступного разу Uteka-Агро повідає:

  • в яких випадках орендодавець може розірвати договір оренди землі в односторонньому порядку;
  • автоматичне врахування Таблиці даних платника: як це відбувається;
  • перевірки дотримання законодавства про пестициди.

Корисного вам читання!

З повагою
Вікторія СТАНКЕВИЧ,
головна редакторка Uteka-Агро, кандидат економічних наук

Коментарі до матеріалу

Оформити передплату на розділ «Агро»

Найповніша бібліотека безпечних рішень з бухобліку, податків та права для с/г галузі

4680 грн. / рік

Купити

Кращі матеріали